Lukom i strijelom počinio peterostruko ubojstvo u Norveškoj, može li se slično dogoditi i kod nas?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Norveškoj se nedavno dogodio nevjerojatan slučaj peterostrukog ubojstva lukom i strijelom. 37-godišnji Danac je iz, za sada neutvrđenih razloga, ispaljivao strijele na građane Kongsberga nedaleko Osla. Tportal tim je povodom ispitao kakve su mogućnosti nabave sličnog oružja kod nas.

Prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja, samostreli i lukovi su oružja s tetivom koje se dijele u dvije kategorije – C i D. U C kategoriju spadaju i zračna puška, kubura, mužari i plinsko oružje i za njih je potrebna prijava policiji, dok za kategoriju D nije. Za C kategoriju je dovoljno da je sila natega iznad 450 Newtona.

U D kategoriju spadaju i hladna oružja, električni paralizatori i puške za paintball.

Kod nas je moguće nabaviti sve iz obje kategorije oružja. Za C kategoriju je propisana jasna procedura. Jedna trgovina za prodaju samostrela navodi kako kupac mora imati najmanje 21 godinu, a nakon kupnje njegove podatke prosljeđuje nadležnoj policijskoj postaji. Također, sam kupac ima obvezu prijave oružja u roku osam dana nakon kupnje.

Također, kod prijave kupac mora policiji dati podatke svog liječnika koji će biti izviješten o nabavci oružja.

Oružje iz kategorije D može se nabaviti bez ikakvih posebnih procedura te za njega se ne vodi nikakva evidencija.

Iz Hrvatskog sreličarskog saveza tvrde da se sve to može upotrijebiti kao oružje i da teoretski svo oružje može biti opasno, iako korištenje, konkretno luka i strijele, iziskuje veliku mirnoću i preciznost.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI