MA, KAKVA KRIZA Koprivničkim kulturnjacima veća plaća i zajamčene uskrsnice, božićnice, jubilarke…

Novi kolektivni ugovor, koji zaposlenima u Muzeju, Knjižnici i Pučkom učilištu jamči 650 kuna veću plaću, potpisale su danas šefica sindikata Ljubica Pilić i gradonačelnica Vesna Želježnjak


Autor: podravski.hr — 14.03.2013. / 13:45 Aktualno

KOPRIVNICA – Glavna tajnica Sindikata u kulturi Ljubica Pilić i Vesna Želježnjak, koprivnička gradonačelnica, potpisale su danas novi Kolektivni ugovor za zaposlene u gradskim kulturnim ustanovama: Knjižnici, Muzeju, Galeriji i Pučkom učilištu.
Za 47 zaposlenih u kulturi od 1. travnja to znači povećanje osnovne plaće sa 2718 na 3350 kuna te izjednačavanje koeficijenta s ostalim zaposlenicima Gradske uprave. To povećanje plaća dodatno će opteretiti gradski proračun za 450.000 kuna. No, osim troškova povećanja osnovne plaće, zaposlenici mogu računati na božićnicu, uskrsnicu, dar za djecu, otpremnine i jubilarne nagrade.
Komentirajući novi kolektivni ugovor, Vesna Želježnjak naglasila je da je u vrijeme krize bilo kakvo povećanje iznimka, a novi kolektivni ugovor svakako će pridonijeti boljem statusu zaposlenih u kulturi.
Izvještava: MATIJA DOLENEC
Sinidikat reagirao na naš tekst:
‘Povećanje samo 170 kuna bruto’
ZAGREB – Sindikat djelatnika u kulturi reagirao je tekst na našem portalu ističući kako je osnovica za izračun plaća povećana, ali su istodobno smanjeni koeficijenti za obračun plaće, pa je povećanje plaća dostiglo prosječno 170 kuna bruto.
“Znatno povećanje dobit će samo nekolicina najstručnijih zaposlenika s višim stručnim zvanjima, koji do sada nisu imali nikakvo priznanje toga statusa(…) Jedan od glavnih ciljeva kolektivnih pregovora bio je ujednačavanje koeficijenata zaposlenika u kulturi s onima u gradskoj upravi za istu stručnu spremu i približno istu složenost poslova”, navode u Sindikatu.
“Osnovica za obračunavanje plaća zaposlenika u kulturi i dalje je 30 posto niža nego osnovica plaća za zaposlenike gradske uprave, kao što je bila i do sad, te se s obzirom na ovakvu razliku i dalje ne može govoriti o pravičnoj cijeni rada zaposlenika u ustanovama kulture grada Koprivnice u odnosu na upravne radnike koji se financiraju iz istoga proračuna”, stoji u današnjem reagiranju.