Maja ima tek 21 godinu, a vozi jednu od najmoćnijih vojnih mobilnih artiljerija

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mlada Podravka Maja Baričević (21) prva je hrvatska vojnikinja u povijesti koja sjedi za upravljačem jednog od najmoćnijih mobilnih artiljerijskih sustava na svijetu – Panzer haubice 2000! 

Vojnikinja Maja, rodom iz Velike Mučne u općini Sokolovac, dio je haubičke bojne Hrvatske vojske, a obuku je završila ovu zimu. U vojsci je od rujna 2019. godine, a njeni nadređeni za nju imaju samo riječi hvale. Zapovjednik posade, nadnarednik Johny Robert Dratibi, ističe kako je odlična vozačica s obzirom na kratak vozački staž u haubici. Priču o njoj objavio je vojni magazin Hrvatski vojnik.

Maja Baričević

– Budući da sam prošle godine pratila obuku osvježenja starijih vozača, dosta sam toga znala. Osim što sam bila jedina žena, bila sam i najmlađa i kolege su me poticale da budem što bolja – govori za HV vojnikinja Maja Baričević.

Osim ove moćne haubice od 55 tona, Maja je rekla kako inače u slobodno vrijeme vozi i kamion! Zašto baš vojska?

– Zanimalo me kakav je to vojnički život i kad sam to jednom probala, svidjelo mi se pa sam odlučila ostati. Nakon dragovoljnog vojnog osposobljavanja prošla sam specijalističku obuku za vozača te potom dobila i prvo postavljenje u Topničko-raketnoj pukovniji – ispričala je Maja.

Kaže kako je haubica lakša za upravljanje, nema toliko vibracija po neravnom terenu, ona gotovo leti. A za njenim upravljačem osjeća se – moćno!

– Unutra imam ekran na kojem vidim sve podatke o motoru, hidraulici i ako se pojavi bilo kakva greška u sustavu, odmah je mogu uočiti. Iako se možda čini komplicirano, kad se ta vještina svlada, haubicom nije teško upravljati – navela je. Kako se osjećam dok vozim? Moćno. Doduše, moram malo podići sjedalo da bolje vidim – odgovara kroz smijeh.

Njeno mjesto u haubici nalazi se u prednjem dijelu vozila i odvojeno je od stražnjeg dijela u kojem su drugi članovi posade: zapovjednik, ciljač i dva poslužitelja. Magazin Hrvatski vojnik navodi kako je u stražnji dio ugrađena i kupola s glavnim oružjem, topom 155 mm, te sustavima za upravljanje paljbom i navigacijom.

– Još nisam bila ni na jednoj vježbi, tako da se iznimno veselim bojnim gađanjima – ističe vojnikinja Baričević.

Njene kolege komentirale su kako spretno i samouvjereno upravlja jednim od najjačih oružja u Hrvatskoj kopnenoj vojsci te ne sumnjaju da će slunjski poligon biti još jedan izazov koji će ova mlada pripadnica Samohodne haubičke bojne uspješno svladati. (ib)

FOTO Hrvatski vojnik / Tomislav Brandt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Umro je legendarni Zlatko Cico Kranjčar

Umro je Zlatko Cico Kranjčar, legendarni nogometaš Dinama, bivši izbornik nogometne reprezentacije i otac nogometaša Nike Kranjčara. Legendarni hrvatski nogometaš i bivši izbornik Hrvatske preminuo

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI