Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Majdak: Grad će, umjesto 1 milijuna za privatnu parcelu potrošiti ‘miliončeke’

Križevački gradski vijećnik Ivan Majdak na svom je Facebooku nedavno napao gradsku vlast kako je propustila na javnoj dražbi otkupiti zemljište bivšeg rasplodnog centra, koje je na kraju prodano privatnom kupcu, tvrdi Majdak za iznos od oko milijun kuna, da bi sada objavili kako će na tom zemljištu graditi osnovnu školu, inače treću na gradskom području.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

O projektu izgradnje treće osnovnoškolske ustanove u Križevcima pisali smo još prošle godine, a iz Grada su tada naveli kako se radi o lokaciji s najpogodnijom namjenom za tu svrhu. Kontaktirali smo Ivana Majdaka koji kod svojih tvrdnji stoji, navevši kako će sada Grad otkupiti to zemljište za vjerojatno veći iznos nego što je mogao prije:

– Kada sam svojedobno iznio prijedlog upućen Gradu da se Grad javi na dražbu i da otkupi to zemljište, tada sam dobio odgovor kako za njega nema interesa, a da bi sad ipak ispalo da ga ima. Isto tako, meni nije jasno što se čekalo sa spomenutim zemljištem, koje nakon prodaje na javnoj dražbi stoji na mjestu – rekao je za Podravski Majdak, priznavši nam kako su informacije o iznosima prvotne prodaje i mogućeg otkupa neslužbeni.

No sam Majdak aludira da bi ovdje moglo biti poteza koji bi oštetili gradski proračun.

– Prostor u centru grada na javnom natječaju kupuje poduzetnik, koji godinu i nešto dana na tom prostoru ne radi ništa nego čeka. Nakon godinu dana pale se Rajnu lampice, i dolazi čovjek  “bas slučajno” na fantastičnu ideju, da eto uz sve gradsko zemljište koje Grad ima u vlasništvu i na raspolaganju, Grad baš tu na tom mjestu želi graditi osnovnu školu. I sada pitanje za početnike, za koliko naših para “naš” gradonačelnik od privatnika kupuje zemljište koje nam pred godinu dana nije trebalo? Što mislite, o koliko se miliončeka ovdje radi?

Vjerujete li da se ovdje radi o slučajnosti? – napisao je Ivan Majdak na svom profilu.

Poslali smo upit Uredu gradonačelnika mogu li odgovoriti na Majdakove navode, usput pitavši ima li kakvih novosti u vezi samog projekta izgradnje osnovne škole. Podsjetimo, na spomenutom je prostoru nekad bio ugledni Centar za reprodukciju i stočarstvo, a iz Grada su naveli kako će pripremiti projektnu dokumentaciju, a za samu izgradnju škole iskoristiti sredstva iz nacionalnog plana oporavka. Ovaj prostor proteže se na više od 12 tisuća metara kvadratnih, a pogodnost je i blizina nove sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca. U međuvremenu smo dobili odgovor Grada u kojem demantiraju navode vijećnika Majdaka, ali i pojasnili zašto se Grad nije aplicirao na navedenu dražbu:

– Da bi grad kupovao zemljište, mora imati takvu stavku osiguranu u proračunu što u tom trenutku nije bilo osigurano jer u trenutku izrade proračuna nije bilo dostupnih informacija o dražbi. Čak i da je bilo osigurano, samim tim činom financijska pozicija Grada bila bi javno dostupna što odmah otežava nadmetanje na dražbi i teško bismo dali najbolju ponudu. Dakle, uzevši u obzir broj zainteresiranih i sam način licitacije, ne znači da bi Grad uspio izlicitirati navedeni iznos – odgovorili su iz Grada, napomenuvši kako je procjena vrijednosti nekretnine još iz 2017. godine iznosila 2.920.000 kuna, a uzevši u obzir porast cijena nekretnina, današnja je cijena sigurno i veća.

Ivan Majdak

Nadalje, Majdakove izjave nazivaju populističkim, istaknuvši kako iznosi koje on navodi ni u kojem slučaju ne koincidiraju s vrijednošću nekretnine.

– Grad bi ovom kupoprodajom dobio 12.961 m2 zemljišta za iznos od 2.250.000 kn, odnosno kvadrat bi platili otprilike 23 eura – zaključuju iz Grada.

Nadalje, na navode kako Grad nije imao interesa za spomenuto zemljište odgovaraju kako tada nije bilo najave da će se iz bilo kojih izvora sufinancirati izgradnja škole, te da su se u međuvremenu okolnosti promijenile:

– Najavljena su EU sredstva za izgradnju škola, te smatramo da se takva prilika ne smije propustiti. Budući da grad, suprotno mišljenju dijela javnosti, nema u vlasništvu dovoljno veliku lokaciju za gradnju škole, odabir je pao na spominjano zemljište. Lokacija je tim interesantnija jer je neposredno uz nju već izgrađena školsko-sportska dvorana u standardu – nastavljaju iz Grada, istaknuvši kako je sa sadašnjim vlasnicima sklopljen ugovor, i to o otkupu u slučaju da se osigura sufinanciranje za školu.

– Uzevši u obzir parametre budućeg natječaja, gdje je 10 posto vrijednosti investicije prihvatljivo za kupnju zemljišta, Grad bi ostvario bespovratna sredstva temeljem natječaja i sam proračun navedena bi investicija koštala 0 kuna. Kako se sadašnje vodstvo Grada ponaša u maniri dobrog gospodara, smatramo da je nula kuna troškova iz vlastitih izvora puno manje nego je predlagao gospodin Majdak na svom Facebook statusu – poručuju iz Grada.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI