MAJKA IZ PAKLA: Tukla i maltretirala sina, on se bacio u kriminal i mlatio drugu djecu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Roditeljska dužnost trebala bi biti briga o djeci i usmjeravanje na pravi životni put. Tako je u normalnom okruženju, no takav svijet nije okruživao mladića iz Koprivnice kojega je majka svojom nebrigom prepustila ulici, nasilju, kriminalu, alkoholu i drogi. Slučaj nemarne majke koju su kazneno prijavili policija i Centar za socijalnu skrb nedavno je stigao u program koprivničkog Općinskog suda. Ako se ne popravi ili ponovi nedjelo zanemarivanja djece ili pak teže kazneno djelo, ozbiljno joj prijeti 10 mjeseci zatvora. Mora platiti i 2000 kuna sudskih troškova.

Teško je shvatiti što je sve nemarna i bešćutna majka činila svom sinu koji je danas zakoračio u punoljetnost.

– Ne smatram se krivom – ponavljala je sutkinji Lidiji Vuljak majka optužena da je od 2009. do 2012. godine ugrožavala psihofizički razvoj sina, prekomjerno ga verbalno i tjelesno kažnjavala, vikala na njega, pljuskala ga. Prema optužnici, njezin je sin posljedično bio agresivan, zlostavljao je drugu djecu, ostajao vani u kasnim noćnim satima. Majka, prema presudi suda, nije vodila brigu o obrazovanju sina pa je ometao i izostajao s nastave, neredovito ispunjavao školske zadatke, nije učio ni nosio školski pribor. Uglavnom, majka ga je grubo zanemarivala i zlostavljala.

– Dala sam sve od sebe kako bih djetetu sve pružila. Kada sam došla u Centar za socijalnu skrb vezano uz odnos djeteta i oca, nisam dobila pomoć koju sam tražila. Njegov otac stalno mi je rušio autoritet. Kada sam sinu zabranila izlaske ili uskratila džeparac, on mu je dopuštao i davao novac. Sin je normalno završio osmi razred, no bilo je i gore djece od njega. Nije upisao srednju školu koju je htio, nije bio zainteresiran za elektromehaničara, odustao je od popravnog ispita, kasnije i škole – rekla je majka sutkinji Lidiji Vuljak. Na pitanje sutkinje je li prekomjerno verbalno i tjelesno kažnjavala sina, okrivljena majka odgovorila je kako je to činila “u granicama normale” u smislu da ga je tjerala da uči.

– Psiholog me svaka tri dana zvao u školu, a samo su me maltretirali. Nakon toga mojim se sinom bavila školska pedagoginja. Dobio je opomenu zbog ponašanja, no popravio se. Osmi je razred završio premda je imao pet-šest jedinica – rekla je sutkinji okrivljena majka.

No, njezin se sin sukobio sa zakonom. Zbog delikventnog ponašanja smješten je u ‘popravni dom’ u Splitu. Tamo mladić prema majčinim riječima dobro funkcionira i trenutno radi u nekom hotelu. Djelatnica Centra za socijalnu skrb na sudu opisala je kako se bavila sinom okrivljene majke zbog vršnjačkog nasilja i još brojnih drugih problema u kojima se nalazio.

– U noćnim je satima bio zatečen bez roditelja ili odrasle osobe, zatečen je u alkoholiziranom stanju, i zbog toga smo obavili mjeru nadzora u obitelji. Nakon što sam pažljivo pričala sa sinom i njegovim roditeljima, mogu reći da se sin bojao majke da ne sazna što je rekao na Centru, da ne dobije od nje batina. Saznala sam da ga majka tuče, osobno je jednom preda mnom mu rekla da će ga lupiti. Sin, ali i njegov otac, rekli su kako je u stanu bio pas doberman koji je znao napadati sina i gristi ga. Zbog toga je dobermana majka izmjestila iz stana – rekla je na sudu djelatnica Centra za socijalnu skrb.

Utvrdila je kako je ponašanje sina takvo isključivo “rezultat nedovoljnog angažmana majke, smanjenih roditeljskih kapaciteta, njene neobjektivnosti i nekritičnosti prema sagledavanju problema koje je maloljetni imao”. Druga na sudu ispitana djelatnica Centra za socijalnu skrb rekla je kako okrivljena majka nije dopuštala da razgovaraju sa sinom. Dodala je kako je razgovarala s roditeljima žrtava nasilnog sina okrivljene majke.

Tako je jednog vršnjaka ritnuo nogom u glavu i udario rukom u trbuh. Ponovila je da joj je sin okrivljene, dok je pričala s njim, više puta rekao da se boji majke. Kako nisu s njom više mogli uspostaviti kontakt, već ih je stalno usmjeravala svojem odvjetniku, svu prikupljenu dokumentaciju iz Centra proslijedili su policiji. Tijekom suđenja sutkinji Lidiji Vuljak stigao je i nalaz iz osnovne škole koju je mladić pohađao i koji je bio izuzetno negativan.

U tom nalazu opisana je osobita brutalnost mladića u maltretiranju školskih vršnjaka prema kojima je bio agresivan, tukao ih, i vrijeđao da su “glupi, debeli i slično”. Školski psiholog na sudu je posvjedočio kako je sin okrivljene majke izuzetno “zapušteno dijete u odgojno-obrazovnom smislu” na što je on upozoravao majku, no ona očito nije postupila prema njegovim uputama. Okrivljena majka dosad nije osuđivana, no na drugome sudu protiv nje se vodi kazneni postupak. Kako iza sebe nema pravomoćne presude, sutkinja ju je osudila uvjetnim zatvorom.

Presuda je nepravomoćna, tužitelji će se na nju najvjerojatnije žaliti, tako da priča u ovom tužnom obiteljskom slučaju u kojem je jedina žrtva maloljetni sin kojemu je samo trebalo više ljubavi i brige, još nije završena.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI