Petomjesečnu bebu ostavila samu u kući. Patronažna sestra: ‘Dijete je bilo u peleni punoj fekalija, pothlađeno, dehidrirano’

Majka: Kad sam se vratila kući, moje djece više nije bilo, a bogme ni muža. Onda sam i ja otišla...


Autor: podravski.hr — 06.07.2018. / 0:52 Crna kronika

Jelica (28) iz okolice Križevaca osuđena je na deset mjeseci uvjetnog zatvora zbog sustavnog zanemarivanje svoje petomjesečne bebe. Sudilo joj se u odsutnosti jer je u međuvremenu pobjegla u Bosnu, a protiv nje bio je određen i pritvor.
Prema presudi Općinskog suda u Koprivnici, Jelica se “nije brinula o djetetovim redovnim prehrambenim i higijenskim potrebama, odjeći, emocionalnoj i zdravstvenoj zaštiti, usljed čega je beba bila u neadekvatnoj odjeći i pelenama prepunjenim urinom i fekalijama, prljave odjeće i tijela, glave obložene tjemenicama, hranila ju je samo mlijekom i čokolinom”. Osim toga, navela je sutkinja u presudi, “ostavljala ju je u ležećom položaju ne razvijajući joj motoričke funkcije, više dana je ostavljala bebu kod drugih osoba, iako je bila svjesna da takvim ponašanjem ugrožava psihofizičko stanje svojeg djeteta”.
Sud je zaključio kako je neodgovorna majka “kao roditelj grubo zanemarila svoju dužnost zbrinjavanja djeteta, čime je počinila kazneno djelo protiv braka, obitelji i mladeži – zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe”
U iskazu kojeg je, na traženje koprivničkog pravosuđa, tijekom istrage dala policji u BiH, bešćutna je majka navela kako je u okolici Križevaca živjela sa suprugom Damirom i ima petero djece. No, nije mogla pronaći posao, a suprug je vrlo brzo dao otkaz te je stalno pio pa ju je takav tukao i vrijeđao po nacionalnoj osnovi. Tvrdi da djecu nije zapuštala, već da ih je oduzeo Centar za socijalnu skrb.
– Kad su došli iz centra, ja nisam bila kod kuće pa nisam ni znala da su mi uzeli djecu. Kad sam se vratila kući, moje djece više nije bilo, a bogme ni moga muža. Onda sam otišla u Bosnu – ispričala je bosanskoj policiji.
Na sudu je svjedočila i patronažna sestra iz Doma zdravlja u Križevcima koja je bila u nadzoru rođene bebe i uvjeta u kojima živi.
– Kad sam te zime došla u kuću u kojoj je Jelica živjela s mužem i djecom, zatekla sam petomjesečnu bebu, ostavljenu samu, zatvorenu u kuću, a tamo nigdje nikoga. Pothlađena, usnice plave, ruke ljubičaste, bila je u neadekvatnu odjeću obučena, u pelenama prepunim urina i fekalija, prljave odjeće. Ma strašno… Dijete je bilo dehidrirano, pothlađeno, puno tjemenica na glavi, bila je zamotana u neku dekicu na sredini starog kreveta, a unutra u kući nije bilo grijanja. Majke nigdje, a otac se klatio po selu negdje pijan – ispričala je patronažna sestra strahotu koja je zatekla u kući pored Križevaca.
Jelica je, na koncu, osuđena na deset mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana. No, pitanje je koliko ju je ta presuda uopće dirnula. Ona je i dalje u Bosni i čini se da više ne misli dolaziti u Hrvatsku, a za petero djece koja su joj oduzeta više i ne pita. Majka iz pakla, a ni otac nije daleko. Što drugo reći… (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA