Majka sinu prepisala pola kuće pa se predomislila. Uzalud je i na sudu tražila da joj to vrate

Ja sam teško bolesna i bez pomoći štaka ne mogu hodati, a moram raditi po kući jer mi sin i snaha ne daju nikakav obrok - žalila se gospođa Kata


Autor: podravski.hr — 28.01.2019. / 15:58 Aktualno

Ilustracija / Majka je dobila teške batine

Majka Kata (82) darovala je prije tri godine sinu Vladi svoju polovicu kuće u kojoj zajedno žive, pa je sin postao jedini vlasnik vrijedne nekretnine. No, lani se predomislila pa je svoje suvlasništvo htjela natrag tvrdeći kako je sin drastično promijenio ponašanje prema njoj. Na koncu su njezinu želju odbili i sin i Općinski sud.

Majka i dalje živi u prizemlju kuće u okolici Varaždina, a sin je sa svojom obitelji na katu. A sve se, kako se čini, ‘zakuhalo’ nakon što se u kuću odlučila vratiti Katina kći Vesna koja s bratom Vladom već dugo nije u dobrim odnosima.

Majka je u tužbi ustvrdila kako se nakon darovanja sin prema njoj počeo ponašati krajnje nedolično.

– Uopće ne razgovora sa mnom već duže vrijeme, zabranjuje mi dolazak kćeri, ali i da viđam praunuka. Ja sam teško bolesna i bez pomoći štaka ne mogu hodati, a moram raditi po kući jer mi sin i snaha ne daju nikakav obrok. Znali su mi tu i tamo poslati nešto kolača nakon svojih proslava. Svaki drugi mjesec dajem im 800 kuna za režije, iako ni izdaleka ne potrošim toliko, a grijem se samo u kuhinji s peći na kojoj kuham, druge prostorije su mi hladne. Ni kći mi ne može pomoći jer joj sin zabranjuje dolazak u kuću – ispričala je na sudu gospođa Kata.

S druge strane, sin Vlado opovrgnuo je njezine navode da je nakon darovanja promijenio ponašanje prema majci.

– Nisam je verbalno napao, niti prevario na bilo koji način. Majku i moja sestra posjećuje kada želi i kako želi, kao i praunuka te drugi članovi obitelji. No, problem je da to ne želi moja majka – upozorio je sin, a te su riječi potvrdile i njegova supruga i kći.

Gospođa Kata najprije je lani u siječnju sinu bila dostavila izjavu o opozivu darovanja, ali Vlado je tu izjavu odbio potpisati. Potom je pokrenula tužbu pozivajući se na odredbu Zakona o obveznim odnosima kojom je propisano da “darovatelj može opozvati darovanje zbog grube nezahvalnosti obdarenika”. No, grubu nezahvalnost na sudu nije uspjela dokazati pa sinu sad mora platiti oko 5600 kuna sudskih troškova. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA