Majstori 30 posto skuplji nego prije tri godine

Člana je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista. Autori: Ivica Barać, Ivana Dežić, Matija Dolenec

Prije tri godine pisali smo: Pronaći majstora keramičara koji će vam u roku odmah doći i postaviti pločice u kupaonicu, kuhinju, hodnik ili na terasu postala je prava umjetnost. Nema veze u kojem se gradu nalazite. U cijeloj Podravini i Prigorju majstori su „zabukirani“ i za manje poslove gotovo je nemoguće naći keramičara koji će vam, recimo, u sljedeća dva mjeseca doći postaviti pločice.

Tada smo u malom istraživanju provjerili kakvo je stanje s ponudom majstora, prvenstveno keramičara, kod kojih je, izgleda, najveća gužva. Korona-kriza učinila je da je trenutačno do majstora, recimo u Koprivnici i posebice Ludbregu, nešto lakše doći, makar u Križevcima i Đurđevcu to ne vrijedi.

Sad je moguće ugovoriti posao, recimo, lijepljenja pločica u kupaonici za dva do tri tjedna od dogovora, ako vam se posreći, jer je potražnja za majstorima ipak na nešto nižoj razini nego prije pandemije. No, kako kažu, i to bi se uskoro trebalo promijeniti jer se ubrzo očekuje oporavak gospodarstva, pa tako još i veća aktivnost u građevini.

Bez obzira na to što je sada možda malčice lakše naći majstora, 2018. godine za “kvadrat” postavljanja podnih pločica cijena je bila 60 kuna, a za zidne pločice 65 kuna. Ako je u pitanju starija gradnja, ovisno o zahvatima, cijena postavljanja podnih pločica može biti i 65 kuna za kvadrat, a za zidne i do 75 kuna maksimalno. No sada za tu cijenu nije moguće pronaći niti najjeftinije majstore na najmanje zahtjevnom poslu postavljanju pločica.

Primjerice, keramičarske i soboslikarske radove u Ludbregu prilično je teško pronaći jer nema puno obrta koji se time bave. Ipak, i oni koji nemaju vezu ili ne znaju osobno za neki obrt, mogu na internetskim stranicama pronaći nekoliko obrta koji se time bave pa smo tako saznali da se cijene keramičarskih radova, odnosno postavljanja pločica, kreću od 80 do 100 kuna po metru kvadratnom, a cijena ovisi o stanju zidova, jesu li oni pripremljeni i u kakvom su stanju te o samoj veličini pločica.

Cijene do sto kuna po kvadratnom metru su i kod koprivničkih majstora. Unatoč tome što nema puno ‘majstora’, vrijeme čekanja je 15-ak dana, što je prihvatljivi period. Što se pak tiče soboslikarskih radova, cijena se kreće od 22 do 25 kuna po metru kvadratnom ako je i materijal njihov, vrijeme čekanja je oko dva do tri tjedna, a opet sve ovisi i o stanju zidova i vrsti boje koja se koristi. U Križevcima je mnogo teže stanje za nekoga tko osobno ne zna kontakt nekog majstora keramičara ili soboslikara.

Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja bi odradila te radove jer većina „izlistanih“ obrta nema dobar kontakt-broj ili se nitko ne javlja. Prema tome, u Križevcima je broj onih koji obavljaju takve radove minimalan i teško je prikupiti bilo kakve informacije, a slično je stanje i u ostatku Podravine i Prigorja. Najprije ćete majstore za neke manje radove pronaći preko preporuke i to se većinom radi o „one man obrtu“ dakle pojedincima, koji taj posao rade kao dodatnu djelatnost i u „fušu“. Cijena postavljanja keramičkih pločica na đurđevačkom području kreće se oko 100 kuna po „kvadratu“, a tamo je gotovo nemoguće pronaći majstora koji ima slobodan termin do kraja ove godine.

– Da ste me kojim slučajem zvali lani u prosincu, onda bih vas možda i mogao ugurati za lipanj ili srpanj. I moje kolege koje imaju keramičarski obrt su zatrpane poslom i sumnjam da ćete naći bilo koga, a da ima prijavljen obrt, da vam obavi radove u ovoj godini – odgovorio nam je na upit keramičar s đurđevačkog područja.

Naslovna fotografija: Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI