Maketarsko čudo u Koprivnici: “Mojoj željeznici nema ravne u u svijetu, skoro sve sam radio vlastitim rukama”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Branimir Dolenec, poznati koprivnički umjetnik, privodi kraju izradu makete željeznice u izgradnji. Na maketi radi već dvije godine jer će biti jedinstvena u svijetu zbog činjenice da su svi elementi osim vlakova, automobila, ljudi i životinja izrađeni vlastoručno.

– Maketarstvom sam se bavio kao srednjoškolac i prije 44 godine moj rad, također željeznica, bio je izložen u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Sad opet imam malo više vremena pa sam se odlučio ponovno posvetiti svom mladenačkom hobiju – priča nam Branimir Dolenec.

Maketa je zamišljena kao prikaz tri različita krajolika – ruralnog, urbanog i planinskog. Izvedena je u tri razine kako bi se postigla dinamika u prolazu kompozicija. Maketom istovremeno mogu voziti tri kompozicije vlakova uz izmjenu u postajama.

– Kako su radovi na elektrifikaciji još u tijeku, trenutno se vidi samo osnovna postavka. Plan mi je u ovoj godini završiti kompletan posao, a želja da maketa bude postavljena u nekom od trgovačkih centara kako bi bila dostupna što većem broju građana, i to prvenstveno mališana koje će zasigurno posebno oduševiti – ističe Branimir Dolenec.

Svi tuneli, mostovi, vijadukti, građevinski objekti i planinski lanac izrađeni su vlastoručno, i to od odbačenih stvari. Tako je Dolenec uz papir, karton i drvo koristio i telefonske kablove i žice te drugi otpad i napravio pravo remek-djelo.

– Ako promatramo stvari oko sebe, često primijetimo nešto što je nekome otpad, a mi to možemo itekako kvalitetno upotrijebiti. Moguće je da se to primijeni i u nekim drugim područjima, a ne samo maketarstvu. U ove dvije godine trebalo je i puno strpljenja, a sad kad je moj rad u završnoj fazi mogu reći da se sve isplatilo – zaključio je Branimir Dolenec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI