Maketarsko čudo u Koprivnici: “Mojoj željeznici nema ravne u u svijetu, skoro sve sam radio vlastitim rukama”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Branimir Dolenec, poznati koprivnički umjetnik, privodi kraju izradu makete željeznice u izgradnji. Na maketi radi već dvije godine jer će biti jedinstvena u svijetu zbog činjenice da su svi elementi osim vlakova, automobila, ljudi i životinja izrađeni vlastoručno.

– Maketarstvom sam se bavio kao srednjoškolac i prije 44 godine moj rad, također željeznica, bio je izložen u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Sad opet imam malo više vremena pa sam se odlučio ponovno posvetiti svom mladenačkom hobiju – priča nam Branimir Dolenec.

Maketa je zamišljena kao prikaz tri različita krajolika – ruralnog, urbanog i planinskog. Izvedena je u tri razine kako bi se postigla dinamika u prolazu kompozicija. Maketom istovremeno mogu voziti tri kompozicije vlakova uz izmjenu u postajama.

– Kako su radovi na elektrifikaciji još u tijeku, trenutno se vidi samo osnovna postavka. Plan mi je u ovoj godini završiti kompletan posao, a želja da maketa bude postavljena u nekom od trgovačkih centara kako bi bila dostupna što većem broju građana, i to prvenstveno mališana koje će zasigurno posebno oduševiti – ističe Branimir Dolenec.

Svi tuneli, mostovi, vijadukti, građevinski objekti i planinski lanac izrađeni su vlastoručno, i to od odbačenih stvari. Tako je Dolenec uz papir, karton i drvo koristio i telefonske kablove i žice te drugi otpad i napravio pravo remek-djelo.

– Ako promatramo stvari oko sebe, često primijetimo nešto što je nekome otpad, a mi to možemo itekako kvalitetno upotrijebiti. Moguće je da se to primijeni i u nekim drugim područjima, a ne samo maketarstvu. U ove dvije godine trebalo je i puno strpljenja, a sad kad je moj rad u završnoj fazi mogu reći da se sve isplatilo – zaključio je Branimir Dolenec.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI