MALE KRVOPIJE Njihova sezona dolazi, svake godine nakon uboda oboli 40-ak osoba

Nikada nemojte krpelja 'gušiti' premazivanjem uljem, alkoholom, masti i drugim sredstvima. Time izazivate grčenje i njegovu naglu smrt, kaže stručnjak


Autor: podravski.hr — 07.04.2018. / 8:31 Aktualno

Pred nama je sezona krpelja, budite oprezni

Četvorica muškaraca srednje životne dobi, trojica s koprivničkog, a jedan s križevačkog područja, lani su oboljela od krpeljnog meningoencefalitisa, bolesti koju prenose krpelji. Riječ je o virusnoj bolesti središnjeg živčanog sustava koja se manifestira simptomima sličnim gripi, a kako doznajemo, oboljeli nisu poslom vezani uz prirodu, već je riječ o običnim rekreativcima.

Kako iznosi dr. Danijela Pinter iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih od te bolesti u našoj županiji kreće se do desetak godišnje, no čini se da svakih desetak godina imamo povećan broj oboljelih, jer tako je bilo 1994., 2003., 2013. godine: 34, 14, 19. Češće obolijevaju muškarci, odnos je 70 naprema 30 posto u odnosu na žene, a bolest je najprisutnija tijekom ljeta i u jesen (listopad). Nešto je malo više oboljelih na koprivničkom i đurđevačkom području u odnosu na Križevce. Obolijevaju ljudi svih dobi (najmlađi pet godina, najstariji 73 godine), ali najčešće osobe srednje životne dobi izložene krpeljima zbog zanimanja ili hobija.

Slično je i kod Lyme borelioze, također bolesti koju prenose krpelji, ali bakterijske, kod koje se na mjestu uboda krpelja pojavljuje crvenilo koje se širi u koncentričnim krugovima. Nakon nekoliko tjedana dolazi do povlačenja crvenila i time prestaje prvi (kožni) stadij bolesti. Ako nije primijenjena adekvatna antibiotska terapija, iako je promjena na koži nestala, dolazi do daljnjeg umnožavanja uzročnika i njegova širenja krvlju u udaljene organe. Bolest traje godinama, s posljedičnim uništavanjem zahvaćenih organa.

Prosječno u našoj županiji godišnje oboli dvadesetak osoba, no, kao i u slučaju meningoencefalitisa, svakih desetak godina zaraženih je mnogo više, oko 40. Borelioza je podjednako zastupljena u oba spola, a najviše slučajeva dolazi s križevačkog područja. Prošle godine prijavljena su oboljenja 13 osoba, uglavnom male djece (do 5 godina) i osoba starosti oko 60 godina, tri s područja Koprivnice, osam s područja Križevaca te dvoje s đurđevačkog područja.

U slučaju uboda, savjetuje dr. Pinter, krpelja treba čim prije odstraniti. Potrebno ga je uhvatiti pincetom uz samu kožu i laganim povlačenjem izvlačiti. Treba izbjegavati naglo povlačenje, stiskanje ili gnječenje.

– Nikada nemojte krpelja ‘gušiti’ premazivanjem uljem, alkoholom, masti i drugim sredstvima. Time izazivate grčenje i njegovu naglu smrt. Iako će to u većini slučajeva olakšati izvlačenje, dovest će i do pražnjenja sadržaja trbušne šupljine krpelja u čovjeka. Na taj način vrlo se lako prenese zaraza ako je krpelj bio zaražen – kaže dr. Pinter.

Nakon odstranjivanja potrebno je mjesto uboda premazati alkoholom, a ruke oprati vodom i sapunom. Iako ste krpelja uspješno odstranili, mjesto uboda pratite kroz nekoliko tjedana. Nakon inkubacije od tjedna do tri tjedna moguć je razvoj bolesti koje se najčešće vežu uz ubod krpelja, a to su Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis. U borbi protiv krpeljnog meningoencefalitisa uspješnim se pokazalo cjepivo, koji sadrži inaktivirani virus. Cijepiti se mogu odrasli i djeca starija od 12 mjeseci. Preporučuje se osobama koje zbog prirode posla borave u prirodi (šumari, šumski radnici, vojnici, vatrogasci i drugi), kao i osobama koje u prirodi borave tek povremeno (izletnici, planinari, lovci…). Mirela Ištvanović

 

Foto: Ilustracija