MALENI LEON ROĐEN SA SRČANOM MANOM: Želim živjeti normalno kao moji vršnjaci

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sedmogodišnji Leon Šprem iz Koprivnice od rođenja se razlikuje od svojih vršnjaka jer je rođen sa rijetkom srčanom manom, a službeno mu je dijagnosticirana tetralogija fallot uz infundibulsku i valvularnu stenozu plućne arterije. Laički rečeno maleni Leon nema desnu srčanu klijetku i žilu na plućima s lijeve strane. Zbog tih mana roditelji su se morali pobrinuti da Leon stalno bude smiren, a odmah od rođenja redovita terapija mu je bila i prah za smirenje.

-Trudnoća je bila normalna i nitko nije mogao predvidjeti da će se Leon roditi sa srčanom manom. Na prvu operaciju morali smo čekati do šest mjeseci starosti i tad su liječnici u zagrebačkoj Klinici Rebro obavili operaciju koja mu je omogućila koliko toliko normalan život uz poseban režim prehrane. I dalje mora Leon paziti da čim više bude smiren i ne smije se previše umarati kako ne bi opteretio rad srca – priča nam Martina Prvčić Šprem, Leonova majka.

Za totalni povratak u normalni život Leon sad mora na operaciju s kojom bi mu se ugradila zamjenska plastična klijetka i žila na plućima, a taj zahvat ne može se obaviti u Hrvatskoj. Operacija će, kaže majka Martina, najvjerojatnije biti obavljena u listopadu u njemačkom Munchenu.

-Nedavno smo na preporuku liječnika s Rebra bili u austrijskom Linzu i tamošnji stručnjaci su potvrdili mišljenje da je Leon spreman za operaciju ugradnje zamjenske klijetke i žile. Preporuka je da se operacija obavi u klinici u Munchenu i sad čekamo termin – kaže Martina Prvčić Šprem.

Maleni Leon ističe kako se naviknuo paziti da se previše ne umara pa mu je glavni hobi šah. Obožava se i kartati, a veseli se što će najesen postati prvašić. Iako mu je tek sedam godina, svjestan je da mu je operacija prilika da konačno prestane paziti na fizičke aktivnosti i prehranu.

-Želim konačno živjeti kao i moj vršnjaci. U vrtiću su prijatelji dobro pazili na mene, a tako će biti i u školi. Stalno idem na nekakve pretrage pa se ne bojim operacije, a znam da će tamo biti moji mama i tata koji žele isto što i ja – kaže maleni Leon Šprem.

Još uvijek obitelj Prvčić Šprem ne zna hoće li Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje snositi troškove operacije koji se kreće oko 150.000 kuna. Zbog toga su uz pomoć prijatelja krenuli i u akciju prikupljanja novca za operaciju kako bi u listopadu kad dobiju termin mogli podmiriti sve troškove novog Leonovog liječenja.

-Ne želimo ništa prepustiti slučaju pa smo odlučili zatražiti pomoć dobrih ljudi. Porijeklom sam iz Koprivničkih Bregi pa će sve tamošnje udruge krenuti u prikupljanje novca. Nadamo se da ćemo do listopada i termina operacije imati potreban novčani iznos – kaže Martina Prvčić Šprem.

Svi ljudi dobre volje koji žele pomoći obitelji Prvčić Šprem mogu uplatiti dobrovoljne priloge na račun čiji je broj HR6123860023200425805 ili se obratiti  na broj mobitela 099 670 65 75.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI