Mali Emanuel više od svega voli jeger i dolazak s bakom na ludbreški plac

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na ludbreškom placu svi znaju prodavačicu Mariju, poznatiju kao Macu. Svakog tjedna Ludbrežani od nje kupuju svježe domaće povrće i proizvode, a njezin mali unuk Emanuel pravi je miljenik svih prodavača i kupaca.

Uskoro trogodišnji Emanuel ima dvije ljubavi, a radi se o ljubavi prema dolasku na plac sa svojom bakom i jegeru. Tako mali Emanuel svakog tjedna dobije kolut jegera iz obližnje prodavaonice pa ga uz veliki osmijeh ponosno pokazuje svima na tržnici.

Jeger je dovoljan razlog za najveći osmijeh

– Od placa do placa on pojede kolut jegera i nikada se ne zasiti. I kad ne dođe sa mnom, jer je na čuvanju kod druge bake, moram mu kupiti i odnijeti doma. Sad će uskoro krenuti u vrtić pa neće često moći dolaziti, ali je moguće da se dogovorimo neku srijedu da preskoči vrtić pa dođe jer jako voli provoditi vrijeme tu sa mnom – rekla je ponosna baka Maca.

Podravski seljaci, zato što ih velik broj sam proizvodi svoje suhomesnate proizvode, ne kupuju mnogo mesnih proizvoda u trgovini. No, ako nešto kupuju, to je većinom jeger, koji označava hranu marljivih seljaka i onih koji se ne boje posla. Tako maleni Emanuel odmalena u sebi nosi privrženost selu, Podravini i marljivosti, koje će ga, vjerujemo, pratiti gdje god u životu završio. Tome u prilog govori činjenica da Emanuel uživa na placu među plodovima zemlje i u društvu marljivih ljudi.

Baka Maca (desno) ne može biti ponosnija na svoga unuka

Svoju ljubav prema jegeru Emanuel je prenio i na svoju sestričnu Barbaru koja ima tek godinu dana, ali dobro zna što je jeger.

– Sada je naučio i sestričnu Barbaru koja je manja od njega pa stalno hoda za njim i želi i ona malo. Onda joj malo da, pa joj opet uzme, ali na kraju uvijek ostavi malo i za nju – ispričala je Maca o simpatičnoj igri bratića i sestrične.

Kako bilo, svaka srijeda na ludbreškom placu je ljepša i vedrija kada stignu Maca i Emanuel.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

U Ludbregu potiču mobilnost odraslih

U sklopu projekta ‘Druga perspektiva znanja’ od 29. do 31. ožujka Grad Ludbreg bio je domaćin mobilnosti odraslih na radnom mjestu, a mentor mobilnosti bio

Školarci izrađuju ukrase i suvenire

Članovi Učeničke zadruge Marljivi lav Osnovne škole Đurđevac i dalje redovito izrađuju razne ukrase, uporabne predmete i suvenire. Uz pomoć učitelja voditelja izvannastavnih aktivnosti, školarci

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI