Mali Leon (7) ide na spasonosnu operaciju u Njemačku

Dragi ljudi velikog srca, i ovaj ste se put iskazali, učinili ste veliko djelo i budite ponosni jer ste spasili ljudski život – rekla je Martina, majka malenog prvašića Leona (7) za kojeg sad ne postoje prepreke za spasonosnu operaciju nakon što se u raznim humanitarnim akcijama skupilo 25.000 eura, potvrdila je to i njegova majka.

Ovaj je članak objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Leon Šprem je, ističe, naručen 18. siječnja iduće godine, u Münchenu u Njemačkoj. Napravit će mu prvo kateterizaciju, ugraditi stent, napuhati balon i proširiti žile. Nakon oporavka opet se mora vratiti u Njemačku, kako kaže njegova majka, na onu „pravu“ operaciju.

– Želim zahvaliti svima koji su pomogli Leonu na bilo koji način – ističe Martina, a u akciju su se priključili mnogi, od Županije, Grada Koprivnice, Općine Koprivnički Bregi, vatrogasaca, nogometaša, lovaca, branitelja, bajkera, ugostitelja, udruge žena, liječnika, crkve, firmi poput Radnika, Podravke, ali i privatnih osoba, prijatelja, poznanika…

Svakako jedan od najvećih pojedinačnih donatora, kome majka Martina posebno zahvaljuje, je Rino Vukasović iz Splita koji je kupio dres nogometaša Hajduka Biuka i donirao tako 37.000 kuna, kao i Koprivničancu Goranu Saboliću koji je nabavio i ustupio navedeni dres za donaciju.

Pretpostavlja se kako će operacije, njihov smještaj i ostali troškovi koštati 20-ak tisuća eura, a prava je sramota za državu što ona u tome ne sudjeluje.

-Ne, HZZO neće pokriti ništa od operacije za Leona – potvrdila je Martina.

Sedmogodišnji Leon Šprem rođen je s rijetkom srčanom manom, a službeno mu je dijagnosticirana tetralogija fallot uz infundibulsku i valvularnu stenozu plućne arterije. Laički rečeno, maleni Leon nema desnu srčanu klijetku i žilu na plućima s lijeve strane. Zbog tih mana roditelji su se morali pobrinuti da Leon stalno bude smiren, a odmah od rođenja redovita terapija bila mu je i prah za smirenje.

Za povratak u normalni život Leon sad mora na operaciju kojom bi mu se ugradila zamjenska plastična klijetka i žila na plućima, a taj zahvat ne može se obaviti u Hrvatskoj. Na sličnu operaciju, doznajemo, Leon će morati i kad navrši 15 godina. Maleni Leon ističe kako se naviknuo paziti da se previše ne umara pa mu je glavni hobi šah.

Obožava se i kartati, a veseli ga što je krenuo u školu.  Iako mu je tek sedam godina, svjestan je da mu je operacija prilika da konačno prestane paziti na fizičke aktivnosti i prehranu. – Leonu je super u školi, svi ga paze. Nažalost, nakon operacije morat će mirovati pa nas jedno vrijeme neće biti na nastavi – kazala nam je Martina.

Foto: Ivica Barać

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI