NAŠA HRVATSKA “Nakon fakulteta nisam mogla naći posao, ali na pamet mi nije padalo da odem iz zemlje. Danas pristojno živim”

U idućoj godini planira kupiti još tri plastenika iste površine jer su tikvice i krastavci tražena roba. Za svoja ulaganja očekuje i potporu gradske uprave koja sufinancira kupnju plastenika


Autor: podravski.hr — 03.10.2018. / 9:15 Aktualno

Doroteja Roštan Cahunek u svome zelenom raju

Mlada Đurđevčanka Doroteja Roštan Cahunek (27), magistrica lovstva i ribolovstva, životnu egzistenciju odlučila je riješiti plasteničkim uzgojem tikvica i krastavaca.
Nakon diplome, punih godinu dana tražila je posao, a kako za nju nije bilo mjesta ni za odrađivanje pripravničkog staža, okrenula se poljoprivredi. U kupnju prvog plastenika površine tisuću četvornih metara uložila je 70.000 kuna, a tu ne namjerava stati.
– Na vrtu imamo veliku parcelu koju sam odlučila iskoristiti za uzgoj povrća. Prvo sam krenula s uzgojem salate i tikvica na otvorenom, a sad se okrećem plasteničkoj proizvodnji. Ulaganje u plastenik jamči sigurnost za urod i vjerujem da će mi se investicija vrlo brzo isplatiti – priča nam Doroteja.
Sav urod predaje otkupljivaču s virovitičkog područja i zadovoljna je otkupnim cijenama. Od plasteničkog uzgoja, ističe Doroteja, mogu se ostvariti prihodi za pristojan život.
– Proizvodnja je isplativa ako se oslonite na vlastiti rad. Svejedno je danas teško pronaći radnu snagu za berbu i s tim problemom već su duže suočeni veliki proizvođači. Meni u berbi pomažu majka i dečko i bez problema nas troje stignemo sve – dodaje.
U idućoj godini planira kupiti još tri plastenika iste površine jer su tikvice i krastavci tražena roba. Za svoja ulaganja očekuje i potporu gradske uprave koja sufinancira kupnju plastenika.
– Za ovaj prvi plastenik trebala bih dobiti potporu od 10.000 kuna, a nadam se da će i u idućoj godini biti potpora za proširenje proizvodnje. Ako ih i ne bude, svejedno ću kupiti još tri plastenika – kaže Doroteja Roštan Cahunek.
Nadu da će dobiti posao u struci je izgubila pa je i to razlog zbog kojeg će povećati proizvodnju.
– Za razliku od vršnjaka, ne želim napustiti rodni kraj jer sam uvjerena da se od rada na poljoprivredi može solidno živjeti – zaključila je Doroteja Roštan Cahunek. (db)

Veli da se od krastavaca može pristojno živjeti

Planira podići još tri plastenika

FOTO: ĐURO GRČIĆ