MALO SMO TUŽNI Uništit će se jedno od naljepših jezera u Podravini s netaknutom vegetacijom

Postojeće jezero trebalo bi se proširiti i produbiti do 20 metara, a svo zelenilo uništiti


Autor: podravski.hr — 13.10.2018. / 10:48 Aktualno

Jezero Vidak s netaknutom prirodom

Na jezeru Vidak pokraj Koprivnice uskoro bi mogli početi opsežni radovi na eksploataciji šljunka. Zagrebačka tvrtka Beton Lučko u zadnjoj je fazi pribavljanja sve potrebne dokumentacije za početak radova. Postojeće jezero trebalo bi se proširiti i produbiti do 20 metara.
Odlukom zasigurno neće biti zadovoljni ribiči i ljubitelji prirode jer je Vidak blizu Đelekovca jedno od najljepših jezera u okolici s netaknutom vegetacijom, ali i jedno od najomiljenijih jezera za ribolov.
– Mi smo priču s jezerom Vidak počeli prije desetak godina i otad pribavljamo potrebnu dokumentaciju. Sada se radi na rudarskoj koncesiji, no i to nam se odužilo – objasnila je Danica Jelinić, predsjednica uprave Betona Lučko.
Šljunak iz Vidaka upotrebljavat će se isključivo za potrebe proizvodnje betonskih elementa, što je glavna djelatnost ove zagrebačke tvrtke. No, osim eksploatacije šljunka, dobra je vijest za lokalno gospodarstvo što su srednjoročni planovi tvrtke Beton Lučko otvaranje proizvodnog pogona u Đelekovcu, gdje bi se, osim eksploatacije, proizvodio i dio asortimana tvrtke.
– Što se nas tiče, mi bismo već sutra počeli s radovima, ali problem je u tome što je dio zemljišta u državnom vlasništvu, a Ministarstvo državne imovine nadležnost je prebacilo na Ministarstvo poljoprivrede, što je dodatno otegnulo dobivanje dokumentacije – objasnila je Danica Jelinić.
Tvrtki Beton Lučko u studiji zaštiti okoliša naloženo je da nakon završetka eksploatacije na pojedinim dijelovima jezera odmah počne sanaciju. Dakle, sanacija se mora obavljati postupno, a ne nakon zatvaranja radilišta.
– Naloženo nam je da obalu uredimo tako da ostane lagani pad prema dubini. Isto tako, odmah po iskopu moramo natrag posaditi vegetaciju koje je tamo rasla – objasnila je Danica Jelninić. (md)

Jezero uskoro postaje veliko gradilište

FOTO: NIKOLA WOLF