Maloprodaja u veljači realno porasla za 4,9 posto na godišnjoj razini

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U odnosu na lanjsku veljaču ukupan maloprodajni promet porastao je 4,9 posto, a nakon poremećaja koji su uslijedili u ožujku (gomilanje zaliha, a potom zabrane rada za mnoge trgovine) izvjesno je da će pečat koronakrize u drugom i trećem kvartalu biti jači.

Kako su poremećaji režima rada trgovine na malo – za mnoge kroz zabranu, a za ostale uz ograničenja radnog vremena i protoka ljudi – počeli tek u drugoj polovici ožujka, a podaci državnih statističara objavljuju se s vremenskim odmakom, danas objavljeni podaci o prometu u maloprodaji uglavnom još zapravo nemaju pečat koronakrize. Prema DZS-u, u veljači je promet od trgovine na malo realno porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini: u odnosu na siječanj 0,2 posto (sezonski i kalendarski prilagođeno), a u odnosu na kalendarski prilagođeni promet u lanjskoj veljači 4,9 posto. Pritom je u trgovini hranom, pićem i duhanskim proizvodima promet u odnosu na veljaču 2019. porastao 9,9 posto, a u maloprodaji neprehrambenih proizvoda (bez goriva i maziva) čak 13,1 posto.

Prema izvornim, neprilagođenim podacima na godišnjoj razini ukupan je maloprodajni promet povećan 9,8 posto nominalno odnosno 7,9 posto realno.

Promatrano po trgovačkim strukama, sve su u odnosu na lanjsku veljaču ostvarile rast maloprodajnog prometa, i to ukupno 11,2 posto nominalno.

Među značajnijim stavkama s pozitivnim doprinosom indeksu maloprodajnog prometa u veljači je bila i trgovina gorivima, koja u strukturi maloprodaje čini oko 18 posto, a u odnosu na lanjsku veljaču zabilježila je 5,4 posto veći promet. (prenosi Poslovni.hr)

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI