Maltretirao, prijetio, prekršio zabranu – sud ga iz istražnog zatvora pustio na slobodu

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu koprivničkih tužitelja i ukinuo rješenje kojim je odlukom Općinskog suda u Koprivnici ukinut istražni zatvor 46-godišnjaku nepravomoćno osuđenom na godinu i deset mjeseci zatvora zbog nametljivog ponašanja i pet kaznenih djela prijetnje.

Odlukom Općinskog suda u Koprivnici 46-godišnjak je tako pušten na slobodu, no Županijski je sud utvrdio kako takva odluka nije bila u skladu sa zakonom.

Prema odluci višeg, Županijskog suda, Općinski je sud u Koprivnici dužan “ponovno razmotriti činjenice bitne za odluku o istražnom zatvoru i donijeti novu zakonitu odluku” – navodi se u objavi Općinskog državnog odvjetništva.

Kako stoji u obrazloženju, “Općinski sud u Koprivnici neopravdano je ukinuo istražni zatvor jer i nadalje postoji opasnost od počinjenja težih kaznenih djela, a izrečene mjere opreza zabrane uspostavljanja kontakta sa žrtvama i približavanja na manje od deset metara ne mogu otkloniti takvu opasnost, naročito iz razloga što je okrivljenik već prekršio mjere opreza”.

Prvotnom presudom Općinskog suda u Koprivnici, koja je doista nepravomoćna, okrivljenik je osuđen na 22 mjeseca zatvora od čega će polovinu kazne provesti bezuvjetno iza rešetaka, a ostatak na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od tri godine. Istražni se zatvor, naime, može izreći najdulje do pravomoćnosti presude ukoliko za to postoje opravrani razlozi. Tužitelji smatraju da bi okrivljeni 46-godišnjak trebao ostati iza rešetaka zbog sigurnosti žrtve, a Županijski sud se složio s takvim pravnim stavom.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI