Maratonska sjednica: Đurđevčani umiru jer “nema hitne”, karcinomi sve veći problem

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Upravo je u tijeku 17. sjednica Županijske skupštine u Koprivnici na kojoj vijećnici raspravljaju o čak 29 točaka dnevnog reda, među kojima je i izvješće o radu župana za drugu polovicu 2019. godine.

Raspravljalo se o radu župana

Željko Lacković na uvodu u sjednicu tražio je dopunu dnevnog reda s točkom “uvođenje tima 2 hitne medicine za šire đurđevačko područje”. “Jedini dio koji nije pokriven s drugim timom je upravo to područje”, rekao je saborski zastupnik i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković koji je predložio da pola troškova snosi Županija, a ostalu polovicu jedinice lokalne samouprave gdje bi funkcionirao tim. On bi trebao godišnje koštati, navodi, oko 1,5 milijuna kuna, a Županija bi dio sredstava trebala osigurati iz sredstava na ime rudne rente, dodaje Lacković.

Željko Lacković

-Pokriveni smo onako kako to predviđa mreža zdravstvenih ustanova. Vi ste tvrdili da ste dogovorili rješenje problema s bivšim ministrom Kujundžićem. Mislio sam da to funkcionira, no očito ništa od toga. Mi smo spremni na bilo koji oblik organiziranja, no to ne može biti predmet ove Skupštine? Imate li spremne odluke o sufinanciranju od jedinica lokalne samouprave? Mislim da ne – odgovorio mu je župan Darko Koren i dodao da će sigurno naći rješenje, ali bez njega.

Lacković i Koren uoči sjednice Skupštine

Lacković je nastavio kako je bilo smrtnih ishoda zbog nedostatka drugog tima, no na pitanje župana Korena nije znao odgovoriti koliko je bilo smrtnih ishoda. “Imate službe, ispitajte!”, rekao je Lacković, dok su skupštinari većinom odbili dopunu dnevnog reda.

Županijske nagrade

Županijska nagrada za životno djelo ide Barbari Fuček Leško iz Đurđevca, dugogodišnjoj aktivistici za prava osoba s invaliditetom, koja se okitila i ordenom Reda Danice hrvatske. Nagrada za promicanje ljudskih prava “Mara Matočec” ide Virovki Kristinki Štefan, predsjednici đurđevačke Udruge Mali Princ, koje se brine o osobama s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Priznanja ostalim udrugama, društvima i pojedincima pročitajte u sljedećem tiskanom izdanju Podravskog lista.

Županijska skupština još uvijek traje s obzirom na gotovo 30 točaka dnevnog reda. Dodajmo i kako će na jednoj većina podržati odluku o raspodjeli proračunskih zaliha u iznosu nešto većem od 15.000 kuna. Naime, iz županijskog proračuna ta su sredstva otišla na jednokratnu pomoć u hrani i ostalim potrepštinama za više siromašnih obitelji s područja županije.

Također, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla u prvoj je točci vijećnike upoznala sa stanjem zdravlja Podravaca i Prigoraca te trendovima, nacionalnim programima, cijepljenju, uzrocima smrtnosti poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti… Jedna od više stvari koje je istaknula jest da je trend diljem Europe smanjenje smrtnosti od karcinoma, dok kod nas i dalje bilježimo porast. Bilo je riječi i o koronavirusu, a dr. Vadla je spomenula što je nedavno rekla i u intervjuu za Podravski list – nema mjesta panici, svakog dana dobivaju nove informacije i postupanja iz Kriznog stožera i cijeli zdravstveni sustav u Županiji je spreman za moguću pojavu zaraženih u Podravini i Prigorju.

“Naravno, mi ne možemo biti izolirani ‘otok’, nije nemoguće da se pojavi i kod nas, kako se pojavilo i u Italiji među tamošnjim domicilnim stanovništvom.”, rekla je dr. Draženka Vadla.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI