Marić: Korona uzela 32 milijarde, tražimo novac za povišice državnih službenika

U uskrsnom broju Večernjeg lista objavljen je razgovor s ministrom financija Zdravkom Marićem u kojem govori o razmjerima štete uslijed epidemije te je naveo kako je državni proračun “stradao” za čak 32 milijarde kuna.

Najveći dio izravnih rashoda otpao je na mjere očuvanja radnih mjesta – 10 milijardi kuna, a troškovi u zdravstvu koštali su ih dodatne dvije milijarde kuna. Hrvatska je dosad iskoristila bespovratna sredstva iz programa EU od 5,9 milijardi kuna, najviše za mjeru očuvanja radnih mjesta. “Ipak, dosad pretežiti dio troška išao je na teret državnog proračuna, odnosno zaduživanja. To je utjecalo na povećanje udjela javnog duga, koji je na kraju 2020. bio na razini 89.1 posto BDP-a”, rekao je Marić i dodao:

-Tu je i činjenica da moramo pronaći i sredstva za povećanje osnovice od četiri posto za javne i državne službenike, a što je već u primjeni od početka 2021. godine na temelju sporazuma vlade i sindikata, kao i za moguće isplate po sudskim presudama javnih službi. 

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI