Marija i Blaženka beru ljekovito bilje: Beremo, a novci polako ‘kapaju’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Blaženku Grgelić i Mariju Peroš iz Gole zatekli smo prošlog tjedna u polju kod Ješkova gdje su brale crijevac, ili kako ga se u Podravini naziva, čerevec. Radi se o iznimno ljekovitoj biljci koja raste diljem Podravine, a najčešće kao korov u našim povrtnjacima. Blaženka je odlučila iskoristiti obilje ove biljke jer ga bere za prodaju.

– Cijena kilograma sušenog čerevca je deset kuna, a sve kaj uberem prodam jednoj tvrtki iz Novigrada Podravskog. Ovim poslom počela sam se baviti lani kad sam se malo interesirala za ljekovito bilje i vidla da se prodajom može lijepo zaraditi – rekla je Blaženka.

Uz to brale su i čestoslavicu, biljku sličnu crijevcu, ali koja ima plave cvjetove, a raste zajedno s crijevcem.

– Osim što bilje skupljamo po oranju i livadama, doma na vrtu posijala sam neven, crni sljez i različak. Ove bum godine posadila i ljekoviti suncokret. Nema tu puno posla oko uzgoja, a time se bavim onako, usput. Novac polako stiže, a beremo drača, doslovno. Jedino na kaj treba paziti je da ne beremo na mjestima gdje se raznim pesticidima špricaju zemlje. Najbolje je takvo bilje brati na livadi i uz šumu – veli Blaženka.

Kako kaže, profitabilnije je od graha ili sličnih kultura, a najviše je posla s berbom. – Danas smo nabrale već nekoliko vreća, a onda ga stavljamo sušiti, i to na neku podlogu na dvorištu na suncu ili ako je kišovito, onda ga sušimo na tavanu. Važno je da je mjesto prozračno i suho – kaže Marija koja se također zainteresirala za ovaj posao pa će i ona ovih dana intenzivnije u potragu za čerevcem.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI