Marija i Blaženka beru ljekovito bilje: Beremo, a novci polako ‘kapaju’

Podravski list profile

Blaženku Grgelić i Mariju Peroš iz Gole zatekli smo prošlog tjedna u polju kod Ješkova gdje su brale crijevac, ili kako ga se u Podravini naziva, čerevec. Radi se o iznimno ljekovitoj biljci koja raste diljem Podravine, a najčešće kao korov u našim povrtnjacima. Blaženka je odlučila iskoristiti obilje ove biljke jer ga bere za prodaju.

– Cijena kilograma sušenog čerevca je deset kuna, a sve kaj uberem prodam jednoj tvrtki iz Novigrada Podravskog. Ovim poslom počela sam se baviti lani kad sam se malo interesirala za ljekovito bilje i vidla da se prodajom može lijepo zaraditi – rekla je Blaženka.

Uz to brale su i čestoslavicu, biljku sličnu crijevcu, ali koja ima plave cvjetove, a raste zajedno s crijevcem.

– Osim što bilje skupljamo po oranju i livadama, doma na vrtu posijala sam neven, crni sljez i različak. Ove bum godine posadila i ljekoviti suncokret. Nema tu puno posla oko uzgoja, a time se bavim onako, usput. Novac polako stiže, a beremo drača, doslovno. Jedino na kaj treba paziti je da ne beremo na mjestima gdje se raznim pesticidima špricaju zemlje. Najbolje je takvo bilje brati na livadi i uz šumu – veli Blaženka.

Kako kaže, profitabilnije je od graha ili sličnih kultura, a najviše je posla s berbom. – Danas smo nabrale već nekoliko vreća, a onda ga stavljamo sušiti, i to na neku podlogu na dvorištu na suncu ili ako je kišovito, onda ga sušimo na tavanu. Važno je da je mjesto prozračno i suho – kaže Marija koja se također zainteresirala za ovaj posao pa će i ona ovih dana intenzivnije u potragu za čerevcem.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti