Marija i unuka Laura: Domaći pekmez od šipka je najbolja poslastica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marija Matleković iz Molva i njena unuka Lara Žufika početak jeseni koriste za berbu divljeg šipka. Ti plodovi, kažu one, idealni su za pripavljanje pekmeza koji koriste za palačinke i rolade.

Najbolja lokacija za berbu im je cesta između Molva i Gole gdje se uvijek nađu grmovi divljeg šipka koji su svake godine puni plodova.

Marija i unuka Laura

– Mi obožavamo pekmez od šipka za koji su najbolji plodovi koji nisu kontrolirano uzgajani. Uvijek pronađemo grmove divljeg šipka, a pet kilograma plodova dovoljno nam je za godišnju zalihu pekmeza – kaže Marija Matleković.

Mlada Lara otkrila nam je i recept za pripravljanje pekmeza. Prvo je, kaže ona, potrebno očistiti crne kapice s plodova koji se potom kuhaju dva sata.

– Nakon prvog kuhanja potrebno je obaviti pasiranje kako bi se plodovi što više usitnili. Kad se obavi pasiranje, usitnjeni plodovi ponovno se stave kuhati dva sata i pritom se dodaje i šećer. Sama priprema zahtijeva dosta strpljenja, no isplati se jer je naš domaći pekmez od šipka svima koji su ga probali jedna od najboljih poslastica – kaže Lara Žufika.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI