Marija Jakupčić Andročec: Oduvijek sam bila prepoznatljiva

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Đurđevčanka Marija Jakupčić Andročec (67) i umirovljeničke dane koristi za svoja dva glavna hobija, našivavanje i pisanje pjesama i igrokaza. Nema dana da Mariji u ruci nisu igla i konac, a ručno našivava stolnjake, tabletiće, jastučnice i razne ručnike.

– Iako našivavanje danas nije tako popularno, ne odustaje od tradicijske izrade ručnih radova. Još uvijek ima žena koje obožavaju takve radove, a kod mene ih je puna soba. Uz cvjetove, motivi na mojim radovima su i razne životinje, a neizostavan je i pevec, zaštitni znak nas Đurđevčana – kaže Marija Jakupčić Andročec.

Ljubav prema našivavanju prenijela je i na svoju snahu Slađanu s kojom živi pa zajedno uživaju u izradi tradicijskih radova. Želja je neumorne Marije prirediti i prikaz presušivanja koje je nekad bilo neizostavno u ljetnim mjesecima.

– Nekad su žene ljetne vrućine koristile za proluftavanje ručnih radova koje su imale u ormarima. Kako ih kod mene, hvala Bogu, ima za jednu veliku izložbu, planiram s Udrugom žena Peski dogovoriti da oživimo običaj presušivanja – priča nam Marija Jakupčić Andročec.

Svaki dan svestrana Marija piše i pjesme, a velika joj je želja objaviti vlastitu knjigu poezije i proze. Igrokaze koje je napisala uz pomoć prijateljica izvodila je na raznim manifestacijama diljem Podravine i uvijek je dobro nasmijala publiku. – Obožavam pjesmu i druženja pa sam sad itekako aktivna članica Udruge umirovljenika Đurđevac. Često na druženjima znam pjevati i svoje pjesme pa se nadam da će ugledati svjetlo dana i kroz knjigu. Nekad sam bila prepoznatljiva po pripravljanju kolača i torti, a sad se trudim biti zapažena po pjesmama i igrokazima – kaže Marija Jakupčić Andročec.

Foto: Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Virovci obilježili Dječji tjedan

Društvo Naša djeca iz Virja prigodnim je aktivnostima obilježilo Dječji tjedan. Priređene su razne igre, crtanje dječjih motiva u parku u Virju te pisanje poruka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI