Marija je imala tri operacije ruke, no danas stvara neobična umjetnička djela

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mlada maturantica Varaždinske škole likovne umjetnosti i modnog dizajna Maja Marija Katana (19) iz Rasinje oduševljava svojim likovnim radovima, i možda je jedina umjetnica na svijetu koja upotrebljava tehniku „prašina na zadnjem staklu automobila“.

Marija je uvijek voljela crtati i slikati, ali u sedmom razredu osnovne škole učitelji su primijetili da je taj talent kod nje ipak nešto posebno. Upravo zato jedini logični izbor bio je da upiše srednju školu Likovne umjetnosti i modnog dizajna u Varaždinu. Školu je ove godine uspješno završila. Završni rad bio je na temu Egipta, te je Maja Marija izradila 25 crteža odjevnih predmeta te je jednog od njih i sama izradila.

Marija Katana

– Želja mi je upisati Likovnu akademiju ili Tekstilno-tehnološki fakultet, no moja je najveća ljubav crtanje i slikanje. Upravo zbog toga uzela sam godinu dana kad ću točno odlučiti što ću dalje – objasnila je Maja Marija Katana.

Ipak, još nešto izdvaja Mariju od ostalih umjetnika, a to je podatak da je na desnoj ruci imala tri teške operacije, i ta je ruka prije operacije bila gotovo neupotrebljiva. No, ne voli govoriti o tome, a skromnost je jedna o njenih vrlina koje je teško ne primijetiti. Upravo zato Maja nas je usmjerila na nešto vedrije tema, a to je se bavi možda i najrjeđom tehnikom u slikarstvu. Naime, ona stvara umjetnička djela na prašini, a kao podlogu koristi zadnje staklo na automobilu.

Marija se “poigrala” prašinom na autu

Dok se većinom ta tehnika i podloga koriste za ispisivanje napisa koji upozoravaju na neprimjernu higijenu automobila ili nekih opscenih prijedloga, Maja si daje truda i napravi umjetničko djelo, koje vjerojatno ima najkraći rok trajanja, sve do prvog povjetarca ili kiše. Dokaz je to da umjetnici drukčije gledaju na svijet i ovozemaljske vrijednosti od ostalih ljudi.

– Ne muči me što djela brzo nestanu, uživala sam u njihovu stvaranju, a imam i  fotografiju. Ne znam niti sama kako sam došla na tu ideju, jednostavno mi je došlo – rekla je Maja koja sada, iako ne ide na fakultet, ima mnogo posla.

– Dolaze mi mještani sa željom da izradim njihov portret. Pristajem na to, ali uvijek djelu ubacim neki cvjetni element, što je moj omiljeni motiv – istaknula je Maja Marija Katana.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI