Marija je oslikala nevjerojatnih 610 pisanica u čast svom Ludbregu

Cinktor ludbreške crkve tijekom uskrsnih blagdana bio je obogaćen posebnom izložbom. Radi se o postavi radova od 610 pisanica koje obilježavaju spomen na 610. obljetnicu čuda Krvi Kristove. Za izložbu je zaslužna župljanka i vijećnica župnog vijeća Marija Kovačić iz Ludbrega koja je izložbu postavila u čast Sv. Krvi u župnoj crkvi kroz korizmu, a potom će ti radovi biti izloženi u kapeli Staroga grada Ludbrega. Više o ideji i projektu rekla nam je sama Marija.

Ova je priča objavljena u današnjem tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prije deset godina, na 600. obljetnicu, izradila sam 600 pisanica, a kako je od tada prošlo cijelo desetljeće, htjela sam napraviti nešto vidljivo i konkretno na spomen događaja. S izradom sam krenula prošle godine u korizmi pa je tako izrada trajala punih godinu dana. Kokošja jaja imam kod kuće, a kako bih naglasila desetice, nabavila sam pačja i pureća koja su malo veća, dok sam za stotice koristila guščja. Ovih devet između u različitim je bojama i nijansama, a koristila sam različite tehnike kod bojenja poput ulja, kontura, paste i akrilnih boja – rekla je Marija.

Dodala je i kako je izrada bila prilično teška zbog ljuske koja je lako lomljiva pa je sve trebalo biti odrađeno vrlo oprezno i precizno. Pisanice Marija izrađuje već više od 20 godina, a zahvalila je i na pomoći svima koji su omogućili da ove pisanice krase ludbrešku crkvu. U sredini izloženih pisanica nalazi se jedna velika i posebna.

 – Na toj najvećoj nalaze se zalijepljeni tekstovi pjesama u čast Svete Krvi. Radi se o pjesmama koje su u mojoj obitelji čuvane generacijama pa ima pjesama starih 80 i više godina. Uspjela sam sve sačuvati, a sama sam napisala jednu od njih. Ove izložene pisanice ujedno su i molba i zavjet Krvi Kristovoj da nas i dalje čuva. Ludbreg je oduvijek bio nekako zaštićen od velikih nesreća i sigurna sam da će nas i dalje čuvati – poslala je Marija lijepu blagdansku poruku.

Za kraj nam je ispričala kako se, osim pisanicama, bavi i slikanjem pa je tako članica ludbreške likovne udruge, a u rujnu će imati i izložbu svojih radova.

– Slikam raznim tehnikama, ulje, akril i pastela, a najčešće se radi upravo o sakralnim motivima pa je u planu i izložba 3. rujna u sklopu Dana Svete nedjelje i programa ‘Ludbreg petkom’ i nadam se da će se moći održati – rekla je na kraju Marija.

FOTO Ivana Dežić

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI