Marija: Umjetni kukovi traju mi već 16 godina, hvala doktoru Mrazu

Podravski list profile

Baka Marija Varga (81) iz Hlebina nedaleko od Koprivnice prije 16 godina podvrgnuta je operaciji oba kuka pa sada ima umjetne i, veli, odlično se osjeća.

– Prije sam se jedva kretala i trpjela veliku bol, a sada sam izvrsno. Neki kažu da ti umjetni kukovi valjaju samo do osam godina, a ja svoje imam duplo više i ne mogu se požaliti. Dobro je napravljeno, zahvalna sam doktoru Mrazu što mi je omogućio život bez boli dostojan čovjeka – rekla je baka Marija.

Ipak, nije sve sjajno. Kičma joj je slaba i boli je, pa se sve više grbi i tu lijeka nema. Muči je i visok tlak, no to uspješno ima pod kontrolom zahvaljujući tabletama. Zašto je relativno mlada tako oštetila kukove, pitali smo baku Mariju, a odgovor je bio očekivan.

– Poljoprivreda i težak rad. Prije smo živjeli u Gabajevoj Gredi i u Hlebine smo se doselili 1973. godine zbog stalnih poplava Drave. Godinu prije u mjestu je bila velika poplava pa su nas potjerali iz sela. Tu smo kupili zemljište i pomalo delali kuću. Ne znam ni sama koliko sam šljunka natovarila dok se to gradilo, ali posljedice su tu. Dok sam bila mlada, svašta sam mogla raditi i ništa mi nije bilo teško. Sada ništa. Imam malo povrtele tu otraga, skuham si i počistim, to je sve što mogu – objasnila je baka Marija.

Poljoprivredom se više ne može baviti, pa je zemlju dala u zakup. Baka tek sad može reći da joj je lijepo i bezbrižno u životu, kuća je izgrađena, no nije sve tako sjajno. Godine su je stigle, težak rad došao je na naplatu. Nažalost, česta životna nepravda.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti