Marijan: Niske otkupne cijene mlijeka i stoke uništavaju domaću proizvodnju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marijan Halavuk iz Ždale, naselja na području općine Gola, završava pripremu silaže za ishranu stoke koju uzgaja. Kao i svi poljoprivrednici u Prekodravlju, kaže on, prisiljen je baviti se stočarstvom jer nema dovoljno zemlje da se okrene isključivo ratarstvu. Situacija u stočarstvu, ističe Marijan, već godinama daleko je od idealne. Ni proizvodnja mlijeka ni uzgoj junadi za tov stočarima ne donose željene prihode.

– Na svojoj farmi uzgajam 50 grla krava i junadi. Otkupna cijena mlijeka već duže je daleko ispod one koja bi nam jamčila profitabilnu proizvodnju. Za litru, ako sam u prvom razredu, dobivam oko 2,6 kuna, a prije 15 godina cijena je bila skoro četiri kune, što dovoljno pokazuje kako se uništava domaća proizvodnja mlijeka – žali se Marijan Halavuk.

Korona-kriza, dodaje Marijan, odrazila se pak na pad otkupne cijene stoke. Za krave i junad cijene su pale ispod 15 kuna za kilogram. Otkupljivači ne žele prihvatiti ponude uzgajivača koji su jednostavno prisiljeni prodavati stoku po nižim cijenama.

– Ne bi nam toliko smetao pad otkupne cijene stoke da je došlo do pojeftinjenja mesa u mesnica. No, svi dobro znamo da se cijene mesa u mesnicama nisu mijenjale, a mi moramo prodati stoku pa nam nema druge nego prihvatiti niske cijene – kaže Marijan Halavuk.

Zbog svih problema koji muče stočare, kaže Marijan, nije ni čudo da mladi odlaze u veće gradove i inozemstvo te sela polako izumiru.

– Nekad je na našu mljekaru mlijeko predavalo oko 50 kućanstava, a danas ih je svega oko deset. To je najbolji pokazatelj koliko su sela uništena pa i ne čudi što je sve manje onih koji se bave stočarstvom. Meni nema druge nego se nastaviti baviti stočarstvom jer više nisam u godinama da bih mogao sve ostaviti i otići nekamo trbuhom za kruhom – zaključio je Marijan Halavuk.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI