Marijanine zlatne ruke: Prava je maherica u zlatovezu koji je sama naučila

Marijani Sirovec (63) iz Drnja velik je hobi izrada ručnih radova. Uz štrikanje, našivavanje i heklanje, Marijana je prava “maherica” i u zlatovezu koji je uspjela sama naučiti. Prije sedam godina, nakon odlaska u mirovinu, za oko joj je zapeo zlatovez, a kako je sklona raznim tehnikama izrade ručnih radova, nije joj trebalo puno vremena da “polovi” i konce starog simbola prestiža.

Marijana Sirovec

– Putem interneta saznala sam sve što je trebalo znati o zlatovezu i vrlo brzo sam izradila prve radove, pa je i ta tehnika postala moja specijalnost. Kao i kod svake tehnike ručnog rada, i kod zlatoveza treba mnogo strpljenja i upornosti. Moja majka bila je švelja pa sam očito od nje naslijedila tu “žicu” za ručne radove – ističe Marijana Sirovec.

Za zlatovez koristi razne motive i najčešće su vezani uz prirodu i vjeru, a ima i radova koji dočaravaju razne elemente s drnjanske narodne nošnje. Podloga, kaže ona, mora biti od pliša, a sheme pronalazi na internetu. Zlatovez, osim za slike, koristi i za izradu unikatnih narukvica i broševa te ukrašavanje boca za rakiju.

– Aktivna sam članica Udruge žena Hrvatsko srce iz Drnja i najviše sam radova poklonila toj Udruzi. Sve radove isključivo poklanjam i oni redovito razvesele članove moje obitelji i prijatelje – kaže Marijana Sirovec.

Trenutno je, dodaje ona, posvećena pripremama za izradu molitve Oče naš na glagoljici.

– Našla sam potrebnu shemu i uskoro ću krenuti u realizaciju tog svog novog projekta. Za izradu jedne slike u zlatovezu potrebno mi je oko četiri tjedna, a sad mi teško reći koliko će mi trebati za projekt Oče naš – kaže Marijana Sirovec.

Posebno je ponosna i na činjenicu da u izradi ručnih radova zna koristiti i tehniku peteranskog toleda.

– Rodom sam iz Peteranca pa nastojim očuvati i tradiciju svog rodnog kraja. Veseli me i činjenica da su moje kćeri zainteresirane za ručne radove pa imam kome prenijeti bogatstvo tradicijskog ručnog rada – zaključila je Marijana Sirovec.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI