Mario Kralj: Nema nikakvog straha da inspektori dođu u Hangar 18

Podravski list profile

Koprivnička tvrtka Hangar 18 sa stotinjak zaposlenih našla se proteklih tjedana pod povećalom javnosti nakon što su joj banke blokirale poslovne račune zbog neplaćanja obveza. Blokada traje još od kraja srpnja ove godine, a kakva je trenutna situacija i kakva je budućnost ove, ne tako davno,  nagrađivane kompanije koja posluje na osam europskih tržišta, otkrio nam je njen osnivač i vlasnik Mario Kralj.

Potkraj srpnja Hangar 18 našao se u blokadi po svim poslovnim računima. Sad je već kraj kolovoza, jesu li računi odblokirani?

– Nisu još. No, firma normalno funkcionira, prodaja radi, povjerenje kupaca i dalje je tu. Sad se radi na restrukturiranju, no to smo radili i prije blokade, zatvaranjem tri neprofitne trgovine u Šibeniku, Osijeku i Zagreb Avenue Mallu s 12 zaposlenika.  Danas mogu reći da su svi naši dobavljači namireni, a plaće zaposlenicima isplaćene.

Kako ste uspjeli riješiti dugove prema dobavljačima i isplatiti plaće, a imate blokirani račun?

– Našli smo način za isplatu plaća radnicima. Osim banaka, ponavljam, nemamo dugova. Izuzev najmova naravno, no rokovi su do 30. rujna i to će se, siguran sam, na vrijeme riješiti. No, sve biti jasnije kroz tjedan dana.

To vam je druga blokada, i u lipnju su računi bili „zatvoreni“?

– Ma, radilo se o nesuglasju s dobavljačem oko otvorenih stavki i povrata robe, te su se oni odlučili na takav potez. Jednostavno, suradnja s njima nije više bila moguća. Naplatili su se i račun je odmah odblokiran, čime su prekinuti svi poslovni odnosi.

Ako ne bude dogovora, izgledan je predstečaj Hangara 18

U ponedjeljak je u Zagrebu bio ključan sastanak o sudbini koprivničke firme s otprilike stotinjak zaposlenih.

– Sastanak je bio s predstavnicima svih banaka, među kojima su i „male“ i „velike“. Predstavili smo plan restrukturiranja i poslovanja za sljedećih sedam do deset godina i to moramo potkrijepiti i opravdati. Radi se o tzv. stand-still aranžmanu koji će nam omogućiti reprogramiranje obveza na razdoblje koje će odgovarati bankama. No, radi se o mnogo banaka, pa, ako ne bude dogovora, izgledan je predstečaj. Nama je cilj posvetiti se prodaji brže obrtajne i visoko maržirane robe i vlastitom proizvodu.

Što bi za Hangar 18  značio predstečaj, a što stand-still aranžman?

To je predstečaj bez otpisa ili otprilike „vuk sit, koza cijela“. Daju vam da i dalje normalno radite, no uz određeni plan kojem se svi moraju prilagođavati. Stand-still znači da nema ništa mimo dogovora i da se jedan vjerovnik, banka, sjeti da joj nešto ne odgovara u fazi provedbe plana.

Imate li prostora za smanjivanje troškova?

– Smanjujemo marketinške aktivnosti. Ulaganje u globalne nagrade i tržišne investicije i razvoj koje smo radili da dođemo do velikih kupaca usporavamo i stavljamo fokus na prodaju i unapređenje likvidnosti. Na tom području, najmovima, zaposlenima, ali i prestanku dijela outsourcinga, kroz restrukturiranje planiramo godišnje uštedjeti otprilike deset milijuna kuna.

U ovo vrijeme trebalo je biti najmanje kredita i tu smo kao menadžment zakazali

Što mislite, koji je uzrok financijskog kraha?

– Mi dosad, osim kratkoročnih, nikad nismo imali nekakve značajne dugoročne kredite. Jednostavno, previše i prebrzo smo rasli i investirali u razvoj i proizvode, u nove maloprodaje i ljude, a priljev novca i menadžment to nisu uspijevali pratiti. Sad imamo rekordnu prodaju u povijesti kompanije, govorim o prvih sedam mjeseci ove godine. Bez obzira na blokadu. Radi se o čak 30-postotnom rastu prodaje. Negdje smo trenutno na 76 milijuna u prvih sedam mjeseci, iako nam je ovaj kvartal najslabiji, jer najmanje se prodaje u maloprodaji. Prodaja posebno raste u zadnjem kvartalu. Upravo je i to jedan od razloga zašto nismo imali toliki priljev novca da sad riješimo obveze, trošili smo značajna sredstva za robu koja bi trebala stići pred blagdane, a prednaručena je od naših kupaca. U ovo vrijeme trebalo je biti najmanje kredita i tu smo kao menadžment zakazali. Jedan dobar izvršni financijaš dobro bi nam došao da posloži sve da to pametnije radimo u budućnosti.

U kojem ste trenutku shvatili da bi moglo biti problema?

– U trenutku blokade od svih prva je krenula Kent banka. Prva je blokirala. Bili smo dužni u tom trenutku 1,8 milijuna kuna. Sjeli smo s njima i objasnili da nećemo „iste sekunde“ moći platiti i da ćemo riješiti. Nadali smo se uspješnom dogovoru, no, eto blokirali su. Aktivirali su svoje ugovorno pravo.

Koliko ste zapravo trenutno dužni?

Radi se analiza trenutnog stanja. Netko je aktivirao cijeli dug, a netko je imao osiguranje… Sve ovisi o sastanku u ponedjeljak i kako ćemo dogovoriti otplatu s bankama.

Znači, ne možete reći točan iznos?

– Znat ćemo nakon razgovora s bankama.

Radi se o bankama na domaćem tržištu, a o kojima se radi, ne mogu navesti iz poslovnih razloga

S kojim sve bankama?

– Radi se o bankama na domaćem tržištu, a o kojima se radi, ne mogu navesti iz poslovnih razloga jer se nadam da će se „presložiti“ i dogovoriti.

Iz nekih se bankarskih i poslovnih krugova može čuti da ste dugove prema nekim vjerovnicima, bankama, pokušali riješiti cesijom, fakturama koje nisu imale pokrića u realnosti?

– To su dvostrane cesije. Ako mi ne plaćamo kredit banci, a moj kupac nama nije dužan, on toj banci ne mora ništa platiti. Onda mi to moramo. To nije trostrana cesija po kojoj je netko potpisao da to radi umjesto mene. Banka se ovdje osigurava u slučaju da kupac ima dug prema meni i onda ona potraživanje seli na sebe. U trenutku uoči blokade (Kent banka op.a.) nije bilo takvog duga prema našim kupcima pa su krenule priče da smo radili nešto namjerno i  nedopušteno. Druge banke su potom slijedile primjer i tražile imamo li kakva potraživanja u Hrvatskoj kako bi se odmah naplatile.

Priča se i tome da je poslovanje firme postalo pod povećalom porezne te da nije isključeno da dođu i policijski istražitelji.

– Nemamo takva saznanja. Porezna kontrola je redovita kroz godine što je normalno za tvrtku našeg obima i vrste poslovanja. Što se tiče policijskih istražitelja, provjera poslovanja nije u domeni policije osim kada postoje sumnje na kaznene radnje, što nema veze sa našim financijskim poteškoćama. U današnje vrijeme kaznene prijave najčešći su oblik pritiska konkurencije, no do sada na sreću nismo imali takvih iskustava.

Dakle, nema straha od toga da i pokucaju na vaša vrata?

– Ne, nema nikakvog straha.

Priča se i o strateškom partneru koji bi vam unio potrebnu financijsku injekciju za daljnje poslovanje i razvoj kompanije.

– Imamo ih tri. Tri su potencijalne opcije, no svi čekaju rasplet situacije s bankama. Radi se o strateškim partnerima iz Rusije i Kine.

Govorili ste i o ulozi visokog menadžmenta koji je „podbacio“ te je jedan od razloga trenutne financijske situacije.

– Ne možemo naći osobu voljnu da putuje iz Zagreba ili da dođe ovdje. Nije bilo ni pitanje novca ni firme, nudili smo stan, auto, veliku plaću… Nitko nije htio doći u Koprivnicu. Ja sam ovdje i ako je ta osoba izvršni menadžer i donosi ključne odluke, ona mora biti tu. Čak sam i bankama u međuvremenu predložio da slobodno predlože nekog svog i da nemam s tim nikakav problem.

Je li bila situacija da jednostavno prodate firmu nekom potencijalnom kupcu?

– Još uvijek imamo takvu ponudu. Da se ovo nije dogodilo, već bismo već bili u završnoj fazi u rujnu. Ja, doduše, moram ostati. Cijela ideja je moja i iza mene. Vlasnički bi se, naravno, to promijenilo. Ja i dalje želim raditi i stvarati. To je moj život. Ime Noa je i ime mog sina. Ne bih pristao na prodaju da odem negdje drugdje, no moram reći da kupac to ni ne želi.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI