Mario na cesti od Koprivnice razbio ‘bijesni’ ford, osiguranje mu mora platiti ‘masnu’ odštetu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici, Triglav osiguranje dužno je Mariju iz Koprivnice isplatiti 55.000 kuna zajedno sa zakonskim zateznim kamatama zbog prometne nesreće koja se dogodila krajem svibnja prošle godine na autocesti A4 kod Vrbovca.

Marijov ford mustang bio je kasko osiguran kod Triglav osiguranja i pretrpio je, prema procjeni Autolimarskog obrta Dražen, štetu nešto veću od 65.500 kuna. Triglav osiguranje odbilo je podmiriti traženi iznos tako da je Mario podnio tužbu na Općinskom sudu u Koprivnici.

Prema zapisniku o očevidu Prve postaje prometne policije Zagreb, policijski su službenici dobili dojavu djelatnika Hrvatskih autocesta kako se na spomenutom mjestu dogodila prometna nesreća, no nije bilo nikakvih saznanja o vozilu i počinitelju te nesreće. Mario je sljedećeg dana pristupio u postaju, predstavio se kao vozač te dao obavijest o nastanku prometne nesreće te da je mjesto događaja napustio samo zato što se žurio na avion.

Policajci su zatim službeno potvrdili kako je Mario izgubio nadzor nad vozilom koje se nastavilo nekontrolirano kretati i u rotaciji je sa stražnjim lijevim dijelom vozila naletio na jednostruku zaštitnu ogradu HAC-a. Prometno-tehnički vještak Davor Ferenc u svom je iskazu utvrdio kako je brzina kretanja na tom dijelu prometnice bila ograničena na 100 km/h te da su uvjeti vožnje bili kišni, a kolnik mokar. U svom je mišljenju naveo kako za izračun brzine kretanja vozila nema elemenata.

– Općenito govoreći, za vrijeme kiše na kolniku se stvara sloj vode koji smanjuje dodirnu površinu između kolnika i guma te pri većim brzinama dolazi do stvaranja takozvanog vodenog klina koji podiže kotač i gubi se dodir kotača s kolnikom te dolazi do gubitka kontrole nad vozilom – rekao je vještak Davor Ferenc koji je stručnu procjenu štete umanjio na nešto više od 55.000 kuna.

U odgovoru na tužbu Triglav osiguranje priznalo je kako je Marijov automobil bio osiguran kod njih, no kako on u zahtjevu za isplatom štete nije pružio detaljnije informacije niti objašnjenje o načinu nastanka štetnog događaja zbog čega su u potpunosti osporili osnovu kao i visinu tužbenog zahtjeva. Pravnici Triglav osiguranja naveli su kako je prema zapisniku prometne nesreće, koju su sačinili zagrebački policajci 7. srpnja prošle godine, vidljivo da je Mario nakon nesreće napustio njezino mjesto. Tek naknadno, 29. srpnja, Mario se prijavio u postaju kako bi prijavio prometnu nesreću, a napuštanjem mjesta prometne nesreće, tvrdi Triglav osiguranje, vozač je izbjegao utvrđivanje točnog stupnja alkoholiziranosti. Tim je činom temeljem općih uvjeta osiguranja Mario izgubio pravo na sva prava iz osiguranja.

Tužitelj, iako upoznat sa svojim obvezama, ne nudi nikakvo objašnjenje zašto nakon nesreće nije obavijestio policiju i podvrgnuo se alkotestiranju – navode u odgovoru na tužbu u Triglav osiguranju. Osim toga, navode kako se šteta na automobilu navedena u izvještaju o šteti koju su primili od policije ne podudara s izvidima štete koju su dobili od Marija u odštetnom zahtjevu. No, unatoč svemu što su podastrli na sudu, sutkinja Marijana Jurenec na kraju je zaključila kako se udaljavanje s mjesta nesreće ne može smatrati odbijanjem podvrgavanju ispitivanja alkoholiziranosti kojim bi Mario izgubio ugovorena prava iz osiguranja. Tako je prihvatila tužbu i dosudila kako Triglav osiguranje mora isplatiti odštetu. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne se strane mogu žaliti, što će Triglav osiguranje zasigurno učiniti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI