Mario Rajn: Smjer koji je zacrtala moja generacija ne može natrag

Podravski list profile

Uskoro će Mario Rajn, križevački gradonačelnik, zakoračiti u drugu polovicu gradonačelničkog mandata. S njim rezimiramo dosad učinjeno te razgovaramo o planovima, odnosima s opozicijom, nezavisnoj politici i o tome ima li namjere istupiti na nacionalnu scenu.

PL: Nedavno je završio prvi križevački sajam cvijeća. Možda bi vam oporba u svom stilu mogla reći da je to jedini, uza ‘sunčane krovove’, projekt koji ste iznjedrili u dvije godine…

– Ne bih rekao da su to jedini projekti. Jedan od onih koje najviše ističem jest dobivanje statusa grada prijatelja djece. Za to je bilo pokušaja još 2013. godine, kada se bio oformio odbor, ali se vrlo brzo od toga odustalo. Nije riječ o trivijalnoj situaciji, to smo zacrtali kao strateški cilj. Moram istaknuti da smo usmjereni na čovjeka. Počnimo od gospodarstva, preko poljoprivrede do energetike, počivamo na ljudima, na promjenama trendova i paradigmi. Činjenica je da Križevce treba učiniti atraktivnijim za mlade obitelji, da se one osjećaju ugodno.

PL: Napisali ste u svom predizbornom programu da Križevce 2020. godine vidite kao napredan europski grad čiji ubrzani razvoj ide ukorak sa zahtjevima suvremenog doba. Koliko je grad u ovome trenutku udaljen od te vizije?

– Udaraju se temelji. Sve se više u javnosti prihvaća da upravljamo na održiv način. Primjerice, u energetskom smislu usredotočili smo se na solare i na geotermalni potencijal i u perspektivi potencijal biomase, koji u ovome trenutku koriste privatni gospodarski subjekti. Zašto moderan grad? Kod nas je, nažalost, 90-tih godina zamrla klasična industrijska proizvodnja i nije lako preokrenuti trend i odjednom dovesti subjekte koji imaju po nekoliko stotina zaposlenih. Dakle, usmjereni smo prema obrtima te malim i srednjim poduzetnicima. Uspjeli smo stvoriti okruženje da neki naši sugrađani ovdje grade tvrtke, za što mogu kao primjer istaknuti Speck, koji je od dva osnivača narastao na 18 zaposlenih.

PL: Jedan od većih gradskih problema su neasfaltirane ceste. Kako to mislite riješiti?

– Pitanje prioriteta je definirano – cilj nam je za nekoliko godina asfaltirati do svake kuće u kojoj se živi. Lani smo asfaltirali Male i Velike Sesvete, ove godine asfaltiramo Vujiće, iduće godine slijede Pobrđani, zatim Kostadinovac te postoji još nekoliko ulica u samome gradu. Za Vujiće, primjerice, iz gradskog proračuna dajemo 500.000 kuna iako se zapravo radi o županijskoj cesti.

PL: Kad je riječ o stvaranju boljih uvjeta života, u svome programu naveli ste i smanjivanje cijene gradskog građevinskog zemljišta, kao i komunalnog doprinosa. Kako tu stojite?

– Proveli smo i jedno i drugo i to je imalo iznimno kvalitetan učinak. Smanjenjem cijene s 40 eura na 20 ili 30 eura lani smo prodali devet gradilišta na području južno od bivše vojarne, a sav uprihodovani novac uložit ćemo upravo na to područje. Smanjenjem doprinosa s jedne strane potičemo gradnju pasivnih i niskoenergetskih kuća, a s druge gradnju kuća mlađih od 45 godina. Već imamo listu upita za sljedeća gradilišta.

PL: Po ‘Križevačkim sunčanim krovovima’ grad je postao poznat i izvan granica naše zemlje. Otkud vam takva usmjerenost zelenoj energiji?

– Moram se vratiti na sam početak svog političkog djelovanja. Kad smo se skupili kao grupa građana više-manje iste generacije, poprilično ozbiljno smo krenuli u smjeru izrade izbornog programa i radili smo kroz fokus grupe, a jedna se odnosila na energetiku i nove tehnologije. U njoj je sudjelovao i naš sugrađanin Robert Pašičko, profesor na Geotehničkom fakultetu, koji je dao mnogo sasvim konkretnih ideja, a rekao je da je tražio jedinicu lokalne samouprave koja je voljna razmišljati izvan okvira i preuzeti određene rizike. Specifičnost tog projekta je uključivanje građana, što nam je i bio glavni cilj. Zainteresirali su se za solare i počeli razmišljati o tome da ih izgrade i na svojim krovovima. Solari sami po sebi nisu avangarda niti su Križevci prvi u tome, što nikad, naravno, nisam ni tvrdio. Mogu reći i da smo upravo smo dobili međunarodnu nagradu ‘Urban district’ za područje bivše vojarne, na kojemu primjenjujemo nove koncepte.

PL: Niste ni u jednoj stranci, deklarirate se kao nezavisan političar. Što je to, zapravo, nezavisna politika?

– Postoji stranačka nepripadnost i usmjerenost na lokalne interese koje artikulirate kao lokalni političar. Član sam Udruge nezavisnih, ali naši su ciljevi različiti. Primjerice, kolege s Jadrana ili Slavonije muče druge stvari nego nas. Kad se vozim sa sastanka Udruge, shvaćam da sam zapravo prepušten sam sebi. Ne preostaje mi ništa drugo nego sjesti na kolegij sa suradnicima, osmisliti strateške planove i onda komunicirati prema državi ili kolegama u okruženju.

PL: Biste li više dobili od države da ste danas u HDZ-u?

– Križevci su infrastrukturno dio važnog koridora Rijeka – Budimpešta i brza cesta je do nas došla, a radi se i drugi kolosijek željezničke pruge. Problemi koje ta pruga ima problemi su centralne države, i to se ne bi promijenilo da je u Križevcima na vlasti HDZ.

PL: A kako komentirate to da se vaš prethodnik, gospdin Hrg, hvali da je on najzaslužniji što je ‘prošao’ projekt Aglomeracije, i to stoga što je on dio vladajuće većine premijera Plenkovića?

– Znam da sam, kad sam došao na ovu dužnost, prvi sastanak imao u Hrvatskim vodama. Pomoćnica ministra tada je kazala kako je još 2016. godine, kad nisam bio gradonačelnik, dala smjernice što sve valja učiniti da se razriješi spor s Općinom Kalnik, koji je priječio i projekt Aglomeracije. Mi smo to u lipnju 2017. godine napravili. Je li to moja zasluga? Ne bih o tome, kao ni o tome zašto to nije napravljeno prije.

PL: Doživljavate li gradsku oporbu konstruktivnom?

– Češće ne nego da. No, neke sugestije koje smo dobili na sjednicama Gradskog vijeća – ne po medijima ili društvenim mrežama – ozbiljno smo shvatili i uvažili.

PL: Zašto češće ne?

– Volim reći da smo u ovome trenutku u sukobu i prijelomu generacija. Nisam sklon tome i ne volim govoriti u smislu nekakvih mesijanskih uloga, ali nakon dvije godine mandata osjećam da sam predvodnik nove generacije i da imam ogromnu dužnost i obvezu izgraditi zrelu srž mladih ljudi, zrelu u profesionalnom smislu. Vjerujem da su politike koje zagovaram prepoznate i da su dovoljno duboko ukorijenjene, da se procesi koji pokrenuti više ne mogu zaustaviti. I kada dolazi do prepirke s oporbom, možete iščitati da se radi o polemici generacije mojih roditelja s mišljenjima, stavovima i idejama moje generacije, koja želi ovaj grad razviti za idućih 40 godina i, u konačnici, toliko živjeti u njemu.

PL: Imate li ambicija istupiti na nacionalnu političku scenu?

– Čvrsto sam odlučio da ću se natjecati za još jedan mandat na čelu Križevaca. Imam 33 godine i na kraju drugog mandata, ako ga dobijem, bit ću na kraju 30-tih, a to smatram rubnom točkom da se vratim u gospodarstvo ili da odem dalje u politiku, o čemu u ovome trenutku ne razmišljam.

FOTO; DUBRAVKO VUTUC

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI