Markota: Zatvara se mnogo koprivničkih obrta koji su dobili državne potpore

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jasmina Markota, tajnica koprivničkog Ceha Udruženja obrtnika, pripremila je izvješće o otvaranju i zatvaranju obrta na području Koprivnice te detektirala problem oko povećanog broja zatvaranja obrta koji su otvoreni od 2018. godine, otkad se dijeli potpora za samozapošljavanje.

Tako se u Koprivnici, prema podacima Udruženja, u prva četiri mjeseca ove godine zatvorilo 11 obrta, 13 ih se zatvorilo na širem koprivničkom području, dok ih se 16 prijavilo. U izvješću stoji da se od 13 zatvorenih obrta čak njih devet otvorilo prije najviše dvije godine.

Jasmina Markota

– Koliko je odjava izravno povezano s pandemijom Covida-19 nažalost ne možemo utvrditi. Svakako je problem što se većina obrta koji su odjavili svoje radnje otvorila prije manje od dvije godine. Tu bi trebalo izvršiti neke analize, posebice s obrtima koji su otvoreni potporama HZZ-a jer očito postoji problem. Zatvaranje obrta u prve tri godine djelovanje zadnjih nekoliko godina postao je trend. Možda tim obrtima treba pružiti dodatnu stručnu pomoć, a možda se radi o krivim tržišnim procjenama – objasnila je Jasmina Markota i dodala da su od odjavljenih obrta tri iz IT sektora, kao i iz ugostiteljstva, četiri iz trgovine, dva  iz proizvodnje i jedan iz djelatnosti intelektualnih usluga.

Za podatke i komentar ovih navoda pitali smo i HZZ. Podatke smo dobili, ali je komentar ovog puta izostavljen.

Tako doznajemo da su tijekom 2018. godine na području Koprivničko-križevačke županije 144 osobe koristile potporu za samozapošljavanje, od čega je 87 osoba otvorilo obrt, a još je uvijek aktivno 75 obrta.

Tijekom 2019. godine na području Koprivničko-križevačke županije 233 osobe koristile su potporu za samozapošljavanje, od čega je 148 osoba otvorilo obrt, a još uvijek je aktivno 147 obrta.

Što se tiče podataka za Ispostavu Koprivnica, u 2018. godini je 88 osoba koristilo potporu za samozapošljavanje, od čega su 52 osobe otvorile obrt, a još uvijek je aktivno 45 obrta. Godinu poslije 129 osoba koristilo je potporu za samozapošljavanje, od čega je 85 osoba otvorilo obrt, a još uvijek je aktivno 85 obrta.

Budući da se potpore za samozapošljavanje mogu isplatiti i do iznosa od 100.000 kuna, provjerili smo što onaj koji je potporu dobio i iskoristio je recimo za kupnju inventara u kafiću ili alata, mora učiniti da tu potporu ne bi morao vraćati. Tako po obavijesti Zavoda o pozitivnoj ocjeni zahtjeva najkasnije u roku od 30 dana mora dostaviti dokaze o registraciji djelatnosti i prijavi radnog odnosa u punom radnom vremenu u najmanjem trajanju od 12 mjeseci nadležnim institucijama.

Po isteku prvog šestomjesečnog razdoblja poduzetnik mora Zavodu dostaviti potvrdu porezne uprave o stanju nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja sa svim podmirenim doprinosima.

Poduzetnik najkasnije do zadnjeg dana ugovornog razdoblja treba dostaviti dokaze o utrošku ukupno isplaćenih sredstava sukladno troškovniku dostavljenom uz poslovni plan. Po isteku ugovornog razdoblja, a najkasnije 30 dana od isteka, dostaviti potvrdu porezne uprave o stanju nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja bez iskazanih dugovanja po osnovi doprinosa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI