Markota: Zatvara se mnogo koprivničkih obrta koji su dobili državne potpore

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jasmina Markota, tajnica koprivničkog Ceha Udruženja obrtnika, pripremila je izvješće o otvaranju i zatvaranju obrta na području Koprivnice te detektirala problem oko povećanog broja zatvaranja obrta koji su otvoreni od 2018. godine, otkad se dijeli potpora za samozapošljavanje.

Tako se u Koprivnici, prema podacima Udruženja, u prva četiri mjeseca ove godine zatvorilo 11 obrta, 13 ih se zatvorilo na širem koprivničkom području, dok ih se 16 prijavilo. U izvješću stoji da se od 13 zatvorenih obrta čak njih devet otvorilo prije najviše dvije godine.

Jasmina Markota

– Koliko je odjava izravno povezano s pandemijom Covida-19 nažalost ne možemo utvrditi. Svakako je problem što se većina obrta koji su odjavili svoje radnje otvorila prije manje od dvije godine. Tu bi trebalo izvršiti neke analize, posebice s obrtima koji su otvoreni potporama HZZ-a jer očito postoji problem. Zatvaranje obrta u prve tri godine djelovanje zadnjih nekoliko godina postao je trend. Možda tim obrtima treba pružiti dodatnu stručnu pomoć, a možda se radi o krivim tržišnim procjenama – objasnila je Jasmina Markota i dodala da su od odjavljenih obrta tri iz IT sektora, kao i iz ugostiteljstva, četiri iz trgovine, dva  iz proizvodnje i jedan iz djelatnosti intelektualnih usluga.

Za podatke i komentar ovih navoda pitali smo i HZZ. Podatke smo dobili, ali je komentar ovog puta izostavljen.

Tako doznajemo da su tijekom 2018. godine na području Koprivničko-križevačke županije 144 osobe koristile potporu za samozapošljavanje, od čega je 87 osoba otvorilo obrt, a još je uvijek aktivno 75 obrta.

Tijekom 2019. godine na području Koprivničko-križevačke županije 233 osobe koristile su potporu za samozapošljavanje, od čega je 148 osoba otvorilo obrt, a još uvijek je aktivno 147 obrta.

Što se tiče podataka za Ispostavu Koprivnica, u 2018. godini je 88 osoba koristilo potporu za samozapošljavanje, od čega su 52 osobe otvorile obrt, a još uvijek je aktivno 45 obrta. Godinu poslije 129 osoba koristilo je potporu za samozapošljavanje, od čega je 85 osoba otvorilo obrt, a još uvijek je aktivno 85 obrta.

Budući da se potpore za samozapošljavanje mogu isplatiti i do iznosa od 100.000 kuna, provjerili smo što onaj koji je potporu dobio i iskoristio je recimo za kupnju inventara u kafiću ili alata, mora učiniti da tu potporu ne bi morao vraćati. Tako po obavijesti Zavoda o pozitivnoj ocjeni zahtjeva najkasnije u roku od 30 dana mora dostaviti dokaze o registraciji djelatnosti i prijavi radnog odnosa u punom radnom vremenu u najmanjem trajanju od 12 mjeseci nadležnim institucijama.

Po isteku prvog šestomjesečnog razdoblja poduzetnik mora Zavodu dostaviti potvrdu porezne uprave o stanju nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja sa svim podmirenim doprinosima.

Poduzetnik najkasnije do zadnjeg dana ugovornog razdoblja treba dostaviti dokaze o utrošku ukupno isplaćenih sredstava sukladno troškovniku dostavljenom uz poslovni plan. Po isteku ugovornog razdoblja, a najkasnije 30 dana od isteka, dostaviti potvrdu porezne uprave o stanju nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja bez iskazanih dugovanja po osnovi doprinosa.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI