Martin trenira za svjetsko prvenstvo u Americi, no sport je tu u drugom planu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničanac Martin Žagar već se nekoliko tjedana priprema za odlazak na svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu, koje će se održati u New Yorku od 11. 13. listopada ove godine, a on će biti jedini hrvatski predstavnik u muškoj konkurenciji.

Nije riječ o „običnom“ svjetskom prvenstvu, već o natjecanju osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti, teške, progresivne i neizlječive bolesti središnjeg živčanog sustava. Stolni tenis nije slučajno odabran, riječ je o sportu koji pomaže u kontroli bolesti koja se, prije svega, manifestira drhtanjem, tremorom ruku, a u težim slučajevima može dovesti do nepokretnosti pacijenta i smrti.

Martin Žagar, koji će za koji dan navršiti 75. godinu, za prvenstvo se priprema s trenerom Krešom Grobenskim, koji je veliki propagator stolnog tenisa kao terapije za Parkinsonovu bolest. On je u dobrim odnosima s Nenadom Bachom, američkim glazbenikom hrvatskih korijena, koji i organizira prvenstvo u partnerstvu sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom. Bach, i sam pacijent, na vlastitom se iskustvu uvjerio koliko ping-pong pomaže.

– Ja sam još prije 30-ak godina osjetio sam da mi drhti desna ruka, no tome nisam pridavao neku važnost. Kad sam prije 15 godina izgubio svoj rukopis, javio sam se liječniku i dijagnosticirana mi je Parkinsonova bolest te se odonda liječim. Terapiju redovito uzimam i pomaže mi kontrolirati bolest. Najveći mi je problem drhtanje ruku, koja me onemogućava da radim nešto što zahtijeva preciznost – kazao je Žagar.

Domeće kako mu se nije razvio teži oblik bolesti te uz terapiju funkcionira normalno.

– Oduvijek se bavim sportom, a i danas puno vježbam, svako jutro barem pola sata. Bio sam nogometaš, bavio sam se rukometom, atletski sam sudac, a i stolnim tenisom bavio sam se rekreativno, no nisam znao da taj sport pomaže oboljelima od Parkinsa sve dok mi proljetos nije pristupio Krešo i stidljivo me pitao bih li želio s njim trenirati u terapeutske svrhe. Pristao sam i nije mi žao. Svaki put nakon treninga jako se dobro osjećam, rasteretim se, opušten sam, letim kao leptir… – veli Žagar.

U New York ne putuje s velikim sportskim ambicijama, važno je, veli, natjecati se i družiti s osobama iz cijelog svijeta koje dijele istu dijagnozu. Njegov put podupire i Hrvatski stolnoteniski savez, koji, zahvaljujući naporima Kreše Grobenskog, službeno propagira koristi toga sporta za oboljele od Parkinsonove bolesti.

– I ja bih svima koji imaju tu bolest preporučio da se počnu baviti ping-pongom. Svaki sport koristi zdravlju, a a stolni tenis pogotovo za ovu dijagnozu, osjećam to, osjećam se drugačije, nekako lakše – rekao je Martin Žagar.

Na slici: Martina Žagar (lijevo) sa svojim trenerom Krešom Grobenskim

FOTO: Hrvoje Šlabek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI