MASAKR U PČELINJAKU Nesretnom pčelaru muškarac (59) blatom pogušio sve pčele u 69 košnica

Nesretni pčelar ostao bez pčela, ali i kapare koju je dao za kupnju zemljišta


Autor: podravski.hr — 26.01.2018. / 21:06 Aktualno

Željko Kovač pokazuje uništene košnice

Željko Kovač iz Pitomače ostao je bez 85 pčelinjih zajednica u 69 košnica koje mu je uništio 59-godišnji suvlasnik zemljišta na kojem je držao košnice.
O uništavanju košnica i pčelinjih zajednica istragu je provela i policija, a utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je početkom ovog mjeseca 59-godišnjak premjestio 69 košnica s 85 pčelinjih zajednica. Na košnicama je blatom zatvarao ulaze, a na nekoliko košnica je zatvorio vratašca kako bi pčele ostale bez zraka. Materijalna šteta procijenjena je na 45.000 kuna, a protiv 59-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog oštećenja i uništenja tuđe stvari.
Željko Kovač ostao je šokiran kad je vidio što mu je 59-godišnji suvlasnik zemljišta napravio.
– Već devet godina na tom zemljištu tijekom zime ostavljam pčele i uredno sam plaćao “harendu”. Čak sam htio kupiti to zemljište jer se ne obrađuje i s 59-godišnjakom sam dogovorio kupoprodaju za 4000 kuna. Odmah sam mu isplatio njegov dio od 2000 kuna, a na kraju njegov brat, koji je suvlasnike polovice zemljišta, nije pristao na prodaju – priča nam ogorčeni Željko Kovač.
Prije četiri mjeseca Kovač je zatražio od 59-godišnjaka da mu vrati 2000 kuna koje mu je dao za prodaju zemljišta, a korištenje zemljišta platio je njegovom bratu. Tad su, ističe Kovač, krenuli problemi koji su na kraju kulminirali uništavanjem košnica.
– Prvo mi je obećao da će novac vratiti kroz drva za ogrjev. No, dovezao mi je samo pet kubika pa sam tražio ostatak. Prije dva mjeseca je tražio od mene da mu isplatim i drugih 2000 kuna, no kako sam znao kakva je situacija s vlasništvom zemlje, nisam pristao na takav dogovor. Da sam znao što će učiniti dao bih mu tih 2000 kuna jer mi je sad napravio štetu od 45.000 kuna. Uvjeren sam da je s njim bio netko tko se dobro razumije u pčele jer to što je izveo nije mogao napraviti sam – nije mogao doći k sebi Željko Kovač.(db)

Niti jedna pčela nije preživjela suludi pohod

FOTO: DARKO IMBRIŠA