Maske su obavezne u javnim prostorima, no ima i onih koji ih ne moraju nositi unatoč tome!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od ponedjeljka su maske obavezne u javnim prostorima poput bolnica, trgovina…, a najavljene kazne i po 5000 kuna. No, ima onih, navode u Zavodu za javno zdravstvo, koji unatoč tome nisu obavezni ih nositi.

“Postoje situacije u kojima se to tolerira, poput slučajeva kada čovjek ima problema sa disanjem zbog kronične bolesti ili izgubi svijest.”, navode.

To su djeca u dobi do 2 godine, ali i svi oni predškolci koji pružaju otpor prilikom stavljanja maske ili osjećaju stalnu potrebu da ju diraju ili dodiruju lice. Također, ako ih djeca i nose moraju biti stalno pod nadzorom starije osobe.

-Ako već nose masku, onda to mora biti samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi  ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno) – navode epidemiolozi.

Također, maske ne moraju nositi osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe

Među njima su i oni koji trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana. Čak ni osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke ne moraju ih nositi.

Također, ne trebaju ih nositi ni osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno). Među njima su i osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI