Maske su obavezne u javnim prostorima, no ima i onih koji ih ne moraju nositi unatoč tome!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od ponedjeljka su maske obavezne u javnim prostorima poput bolnica, trgovina…, a najavljene kazne i po 5000 kuna. No, ima onih, navode u Zavodu za javno zdravstvo, koji unatoč tome nisu obavezni ih nositi.

“Postoje situacije u kojima se to tolerira, poput slučajeva kada čovjek ima problema sa disanjem zbog kronične bolesti ili izgubi svijest.”, navode.

To su djeca u dobi do 2 godine, ali i svi oni predškolci koji pružaju otpor prilikom stavljanja maske ili osjećaju stalnu potrebu da ju diraju ili dodiruju lice. Također, ako ih djeca i nose moraju biti stalno pod nadzorom starije osobe.

-Ako već nose masku, onda to mora biti samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi  ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno) – navode epidemiolozi.

Također, maske ne moraju nositi osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe

Među njima su i oni koji trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana. Čak ni osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke ne moraju ih nositi.

Također, ne trebaju ih nositi ni osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno). Među njima su i osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI