Masna jetra – što učiniti?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pojava masne jetre posljednjih je godina bilježi porast u mnogim dijelovima svijeta. Pogađa oko 25 posto svjetske populacije, a predstavlja pretjerano nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra obično lagano do umjereno povećana. Ovo stanje povezano je s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i drugim poremećajima, a ako se pravovremeno ne otkrije i ne liječi, može napredovati do ozbiljnijih bolesti jetre i drugih zdravstvenih problema. Masna jetra nastaje kada nakupljanje masti u jetrenim stanicama premaši normalnih pet posto mase ovog organa. Iako pretjerani unos alkohola može dovesti do pojave masne jetre, u mnogim slučajevima ne igra važnu ulogu. Nealkoholna masna jetra je početno, reverzibilno stanje bolesti jetre koje, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih stanja kao što je nealkoholni steatohepatitis koji povećava rizik za razvoj ciroze, odnosno karcinoma jetre. Postoji nekoliko rizičnih čimbenika koji doprinose razvoju masne jetre: pretilost, pretjerani udio masnog tkiva na području trbuha, inzulinska rezistencija – povećava skladištenje masti u jetri kod osoba s dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom, pretjerani unos jednostavnih ugljikohidrata, pretjerani unos zaslađenih pića i napitaka, narušena ravnoteža crijevne mikrobiote. Znakovi i simptomi masne jetre uključuju pojavu umora i slabosti, laganu bol u središtu ili desnoj strani abdomena (ispod desnog rebrenog luka), povišenu razinu jetrenih enzima, inzulina i/ili triglicerida. Ako masna jetra uznapreduje do stanja nealkoholnog steatohepatitisa, moguća je pojava gubitka apetita, mučnine i povraćanja, umjerene do jake boli u abdomenu te žutih bjeloočnica i kože. Stoga je vrlo važno redovito odlaziti na liječničke preglede kako bi se dijagnoza masne jetre postavila u ranom, reverzibilnom stadiju.

Iako bi se na prvi pogled moglo činiti da je najlogičnija prehrambena strategija kod masne jetre smanjenje unosa masti, to ipak nije tako. Naime, do pretjerane proizvodnje i skladištenja masti u jetri dolazi zbog pretjeranog unosa jednostavnih ugljikohidrata, posebice visokofruktoznih namirnica i napitaka, tipičnih predstavnika zapadnjačke prehrane. Istraživanja pokazuju da prehrana s niskim udjelom jednostavnih, rafiniranih, ugljikohidrata može pomoći u smanjenju masne jetre. Takva strategija uključuje dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, mediteransku dijetu i prehranu niskog glikemijskog indeksa. Osim smanjenja pretjeranog unosa kalorija i jednostavnih ugljikohidrata, pomoći mogu i: jednostruko nezasićene masne kiseline – maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi, proteini sirutke, zeleni čaj, topiva vlakna.

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI