Masovne tužbe podravskih profesora protiv škola – zbog razlike u plaćama

Oglasnu ploču Općinskog suda u Koprivnici ‘pretrpale’ su posljednjih dana presude kojima koprivnička Gimnazija Fran Galović svojim profesorima i djelatnicima mora isplatiti razliku u plaći. Konkretno, prošli tjedan objavljeno je nekoliko desetaka presuda prema kojima Gimnazija mora svojim profesorima isplatiti više od 70.000 kuna razlika u plaći i troškova suda.

Ova tema objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako nam je rekao ravnatelj Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić, prošlotjedne presude samo su dio od ukupno 54 postupka koje su djelatnici pokrenuli protiv svoje škole.

– Svi djelatnici zatečeni na poslu od siječnja 2016. do veljače 2017. godine imaju pravo odštetnim zahtjevom od Gimnazije potraživati razliku u plaći. Kao ravnatelj sam se odrekao tog prava, to bi ispalo suđenje Robotić protiv Robotića, no znam da je dosta ravnatelja na razini države to pravo iskoristilo – rekao je ravnatelj Gimnazije Fran Galović. Objasnio je kako država, koja je s radnicima potpisala kolektivni ugovor, nije ispoštovala dogovoreno šestpostotno povećanje 2016. godine.

– Nezgodno je to i potpuno nepotrebno zbog velikih troškova koji nastaju sudskim postupcima, a sve se moglo izbjeći da je država donijela odluku o povećanju osnovice plaće. Primjera radi, a pričam o prosjeku, riječ je iznosu od oko 15.000 kuna, od kojih 5-6 tisuća kuna pripadne profesorima, dok ostatak otpada na razne troškove suda, odvjetnika i slično. U nizu sastanaka država nije pristajala na povećanje osnovice plaće iako su se na to obvezali. To nije samo u našoj školi, već se takve tužbe događaju na razini cijele države. Djelatnici moraju tužiti školu, a mi tražimo povrat proračunskih sredstava od države – objasnio je Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije. Kako nam je rekao, prvi su u našoj županiji na sud krenuli djelatnici đurđevačke Gimnazije koji su svoje slučajeve ‘dotjerali do Vrhovnog suda’.

– Primjer đurđevačke Gimnazije slijedile su druge škole u županiji, a radi se o velikom iznosu od 700-800 tisuća kuna. Računajte, ako ima 28 škola u županiji, u prosjeku 30 tužbi po školi i u kojima se u pravilu dosuđuje iznos od oko 6000 kuna po djelatniku. Nije to mali novac, a mogao bi biti veći zbog zateznih kamata koje se računaju do donošenja presude. Nacionalna je to priča koja se trenutno događa – zaključio je ravnatelj koprivničke Gimnazije.

Zašto je došlo do ovog spora jasno je opisano u tužbama profesora koje su pokrenuli na Općinskom sudu u Koprivnici. Profesori su u svojim tužbama podsjetili kako su Vlada RH i sindikati 2006. godine dogovorili postupno povećanje osnovice plaća u javnim službama, no da je 2008. godine osnovica privremeno zamrznuta zbog recesije na 5108 kuna, dok je povećanje za 2009. godinu za preostalih šest posto sporazumno odgođeno.

Vjekoslav Robotić

Prema dodatku sporazuma Vlade i sindikata, ugovoreno je i usvojeno daljnje postupno povećanje osnovice radi usklađivanja plaća u javnim službama s prosječnim plaćama u Hrvatskoj uz ugovoreno trajanje od pet godina, dakle do 2014. godine. No, kako se BDP povećao, podsjetili su profesori u tužbi, s 2015. godinom ispunio se uvjet za povećanje osnovice plaće na 5415 kuna, no njima se sve do podizanja tužbe obračunavala plaća po staroj osnovici od 5108 kuna.

U odgovoru na tužbu Gimnazija je preko svojih branitelja pokušala osporiti sporazume koje je Vlada potpisala sa sindikatima, no svi napori koje su pravni zastupnici Gimnazije uložili bili su uzaludni zbog niza donesenih presuda u Hrvatskoj u korist profesora i drugih djelatnika u javnim službama koji su na jednak način tužili svoje poslodavce i dobili presude.

Sudac Općinskog suda u Koprivnici Darko Magdić zbog načela ekonomičnosti koristio je iskaze bivših ministara Petra Čobankovića, Miranda Mrsića i šefa Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca koje su dali tijekom istog takvog spora pokrenutog na Općinskom sudu u Zaboku 2017. godine.

Iz tih se iskaza, zaključio je sudac Darko Magdić, nije osporavala pravna valjanost sporazuma Vlade i sindikata te je potvrđeno da će se djelatnicima u javnim službama osnovica plaće povećati na 5415 kuna kada za to bude ispunjen uvjet, odnosno kada službeni pokazatelji Državnog zavoda za statistiku ukažu na poboljšanje stanja – rast međugodišnjeg realnog tromjesečnog BDP-a. Kako je tijekom postupka utvrđeno kako se to doista dogodilo, to jest kako je Državni zavod za statistiku potvrdio za 2015. godinu rast u prosjeku za dva posto, prema sudu, usvojeni su svi uvjeti za povećanje osnovice plaća profesorima na 5415 kuna.

Nikakvi pokušaji pravnih zastupnika Gimnazije Fran Galović, koji su pokušali osporiti prirodu nastanka sporazuma i njihovu pravnu valjanost, nisu usvojeni. Djelatnici Gimnazije dobili su, zasad nepravomoćno, sve pokrenute postupke, a kako smo doznali, jednake tužbe pokrenuli su svi zaposlenici u prosvjeti kojima se osnovica plaće nije povećala.

FOTO Arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI