Matekalo i njegove borovnice: Siguran sam da će nam uzgoj donijeti dodatnu zaradu!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marin Matekalo iz Koprivnice odlučio je krenuti u uzgoj borovnica. Lani je u vrtu posadio 340 sadnica, a prve plodove očekuje već u ovoj sezoni. U početnoj godini berbe urod bi se kaže, kaže Marin, trebao kretati oko 0,2 kilograma po sadnici i bit će namijenjen za vlastite potrebe.

– Vrt je prije bio pun voćaka koje je zasadio moj djed. Kako su te voćke bile neplanski posađene, odlučio sam ih sve iskrčiti, a nakon dobre analize uzgoj borovnice čini mi se kao najbolje rješenje za dodatnu zaradu uz moj posao – priča nam Marin Matekalo.

U uzgoj je uložio oko 70.000 kuna i uvjeren je da će mu se ulaganje kroz nekoliko sezona itekako isplatiti. Broj sadnica podredio je obujmu posla koji može obaviti zajedno sa suprugom kako ne bi ovisio o radnoj snazi.

– S 340 sadnica nas dvoje moći ćemo sami obaviti berbu, a borovnica nije previše zahtjevna pa sve ostalo što će trebati mogu obaviti kad se vratim s posla – kaže Marin Matekalo.

U punom rodu, dodaje Marin, po sadnici se može dobiti od tri do pet kilograma, što će mu u narednim godinama donijeti i planiranu zaradu.      

– Još nisam registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo jer će u ovoj godini urod biti za vlastite potrebe. Plan je da od iduće godine krenem s prodajom pa mi se s tim ne žuri. Otkupna cijena borovnice kreće se između 50 i 60 kuna pa je računica oko isplativosti uzgoja jasna – kaže Marin Matekalo.

Svi uzgajivači, ističe Marin, nemaju problema s plasmanom uroda i neće mu biti teško pronaći kupce kad borovnice budu u punom rodu.

– U uzgoj sam krenuo kao hobist i siguran sam da će nam donijeti dodatnu zaradu i popuniti kućni proračun onako kako smo i isplanirali – zaključio je Marin Matekalo.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI