MATIJA EVAČIĆ Prvi dječji kirurg u povijesti Koprivnice, za gušt svira gitaru u Grašinom bendu

Njegova majka Ružica trenutno je glavna bolnička sestra, a sestra mu Ana odrađuje specijalizaciju iz anesteziologije


Autor: podravski.hr — 02.08.2018. / 13:53 Aktualno

Matija Evačić (34) jedan je od najmlađih kirurga u bolnici

Od početka ove godine koprivnička Opća bolnica može se pohvaliti da ima, prvi put u povijesti, „pododjel“ dječje kirurgije, koji djeluje u sklopu Odjela abdominalne i dječje kirurgije.

Svoju specijalizaciju upravo radu s djecom podredio je mladi, 34-godišnji liječnik, Koprivničanac Matija Evačić. Zanat je „tesao“ u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu kod predstojnika Klinike za dječju kirurgiju, cijenjenog profesora i primarijusa dr. Božidara Župančića.

Tijekom i nakon medicinskog fakulteta, Matija Evačić radio je na Hitnom bolničkom odjelu u Koprivnici, no kad je vidio natječaj iz specijalizacije za dječju kirurgiju, nije dvojio.

– Kirurgija me zanimala od samog početka. Upoznao sam se malo s poslom na dječjoj kirurgiji i to me privuklo. Učio sam od najboljih i radio operacije u Klaićevoj tijekom specijalizacije pa sad stečeno znanje prenosim i usavršavam u svom gradu – kaže dr. Evačić, koji je od siječnja, kako mu je završila specijalizacija, obavio već stotinjak operacija u Koprivnici.

Lomovi su najčešći, ističe dr. Evačić

Prije negoli smo s njim razgovarali, vratio se s jedne od „uobičajenih“ operacija, a jedan dječak je, zdravstveno uvjetovano, morao odstraniti prepucij. No, ima i dosta hitnih operacija. U utorak su se, recimo jednom dječaku zapetljala crijeva, nije nešto što se događa često, ali sve je završilo na najbolji način.

– Uglavnom su to ne tako složeni, zapravo rutinski zahvati, poput uklanjanja bruha, liječenja nespuštenih testisa, lomova kostiju usred nesreća… Oni ozbiljniji i nedajbože životno uvjetovani zahvati, genetski uvjetovani poput malformacija ili operacija srca, obavljaju se u za to osposobljenim kliničkim centrima – pojašnjava dr. Matija Evačić, koji svaki utorak dežura i u dječjoj ambulanti u koprivničkoj Općoj bolnici.

Tamo mu dolaze maleni pacijenti nakon što njihovi pedijatri posumnjaju u nešto što bi „trebao riješiti“ specijalist i što zahtijeva bolničku obradu.

– Roditelji su zadovoljni, djeca su zadovoljna, pa sam onda i ja. Okruženje je odlično, tim je vrhunski, od liječnika do sestara. U radu s djecom bitno je imati primjerenu komunikaciju, jer ipak su to djeca. Treba im objasniti rutinu, ponekad i kroz zezanciju, isto tako i roditeljima, kod kojih se često vidi veći strah negoli kod mališana – otkriva dr. Evačić.

 

Dr. Evačić s medicinskim sestrama na kirurgiji

 

Priznaje kako je vidio i sudjelovao u svakakvim operacijama, ponajviše u Zagrebu, lakšim i teškim, no iako se radi o djeci, moraš se, dodaje, nekako distancirati od prevelikih osjećaja tijekom zahvata.

Dr. Matija Evačić veliki je zaljubljenik u glazbu i u slobodno vrijeme svira gitaru u pratećem bendu Petra Graše. Nema s tim problema, jer, kako ističe, svirke su vikendima pa sve stigne. Dodajmo i da dolazi iz obitelji koja je usko vezana uz zdravstvo. Njegova majka Ružica trenutno je glavna bolnička sestra, a sestra mu Ana odrađuje specijalizaciju iz anesteziologije.

Iako svaki dan u medijima može pročitati kako mu kolege odlaze u inozemstvo, on ima svoj pogled na to.

– Treba netko i ostati! – reći će dr. Evačić i nastaviti: – Razumijem kolege koji iz osobnih razloga odlaze. Uostalom, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pale su granice i tržište je slobodno. No, meni je ovdje super, moram priznati da nisam našao, a ni tražio, nekakav razlog da odem – zaključio je dr. Matija Evačić i prihvatio se posla, jer trebalo je pregledati lom ruke jedne djevojčice. (ib)

Privatna arhiva/ Na jednom od mnogih koncerata

FOTO: Ivica Barać