Matija i Lucija: Spavamo u šatoru, kupamo se u Dravi i sadimo češnjak!

Matija Habuš (27), porijeklom iz Kotoribe, i njegova djevojka Lucija Kalšan (27), porijeklom iz Preloga, nakon nomadskog života i proputovanih 40 država na svih pet kontinenata, prije šest mjeseci doselili su se u Legrad, gdje su kupili staru ruševnu kuću u šumskom području i to prvenstveno zbog plodnog zemljišta. Iako u Kotoribi imaju stan, trenutno žive u šatoru na tom zemljištu, a planiraju uskoro krenuti u gradnju montažne kuće od recikliranih materijala.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

I Matija, koji je studirao rudarstvo, i Lucija, prvostupnica geologije, veliki su zaljubljenici u prirodu i suživot s njom pa je to, ističu oni, bio glavni razlog zbog kojeg su odabrali Legrad kao mjesto gdje će se trajno skrasiti.

– U Legradu smo našli  idilu i prirodno okruženje koje najbolje odgovara našim životnim načelima. Nije nam nikakav problem spavati u šatoru ni sad kad su temperature zraka niske jer nam je najvažniji suživot sa prirodom i zbog toga ćemo prodati stanu u Kotoribi. Kupamo su u rijeci Dravi, a ni to nam ne predstavlja problem jer kad si mentalno posvećen suživotu s prirodom bez problema se u zimskom razdoblju možeš kupati u rijeci. Čak nam je puno lakše ići u vodu sad kad su temperature zraka i vode skoro iste nego u ljetnim mjesecima kad vlada vrućina – priča nam Lucija Kalšan.

Matija i Lucija nakon brojnih su putovanja odlučili krenuti u ekološki uzgoj češnjaka, industrijske konoplje i heljde na površini 4,6 hektara.

– Bavimo se regenerativnom biodinamičkom poljoprivredom koja vraća život i sklad tlu te nam osigurava kvalitetniju hranu i bolju i sigurniju budućnost. Zato smo u Legradu izabrali mjesto gdje je idealno tlo i uopće se nismo zamarali u kakvom je stanju kuća. Parcelu smo platili 50 000 kuna, a za samo malo više novca bez problema smo u samom naselju mogli kupiti useljivu kuću. No, za nas je tlo poput platna za slikare i potrebna nam je njegova kvaliteta da bismo mogli stvoriti nešto – kaže Matija Habuš.

Uz dobro gospodarenje tlom u skladu s prirodom, dodaje Matija, jedino se može osigurati dobra budućnost.

– To smo mi potvrdili i uzgojem češnjaka i to od prabakinog sjemena. Na parceli od 500 četvornih metara dobili smo 800 kilograma češnjaka, što je, kad bi se u obzir uzeo hektar, bilo 16 tona, dok je prosjek od pet do šest tona po hektaru – kaže Lucija Kalšan.

Na svojoj parceli u Legradu, gdje im je i novi dom, planiraju oformiti i šumski vrt u kojem će uzgajati razno voće i biljke. Zato sad kreću i u potragu za novim parcelama. – Želja nam je kupiti ili uzeti u zakup susjedne parcele koje bi našim ekouzgojem sačuvali te ljudima ponudili naše biodinamičke proizvode. Bez suživota s prirodom čovjek će teško opstati i zato smo krenuli u promjenu nužnu za budućnost i obilje na zemlji – zaključili su Matija i Lucija.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI