Matija i Lucija: Spavamo u šatoru, kupamo se u Dravi i sadimo češnjak!

Matija Habuš (27), porijeklom iz Kotoribe, i njegova djevojka Lucija Kalšan (27), porijeklom iz Preloga, nakon nomadskog života i proputovanih 40 država na svih pet kontinenata, prije šest mjeseci doselili su se u Legrad, gdje su kupili staru ruševnu kuću u šumskom području i to prvenstveno zbog plodnog zemljišta. Iako u Kotoribi imaju stan, trenutno žive u šatoru na tom zemljištu, a planiraju uskoro krenuti u gradnju montažne kuće od recikliranih materijala.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

I Matija, koji je studirao rudarstvo, i Lucija, prvostupnica geologije, veliki su zaljubljenici u prirodu i suživot s njom pa je to, ističu oni, bio glavni razlog zbog kojeg su odabrali Legrad kao mjesto gdje će se trajno skrasiti.

– U Legradu smo našli  idilu i prirodno okruženje koje najbolje odgovara našim životnim načelima. Nije nam nikakav problem spavati u šatoru ni sad kad su temperature zraka niske jer nam je najvažniji suživot sa prirodom i zbog toga ćemo prodati stanu u Kotoribi. Kupamo su u rijeci Dravi, a ni to nam ne predstavlja problem jer kad si mentalno posvećen suživotu s prirodom bez problema se u zimskom razdoblju možeš kupati u rijeci. Čak nam je puno lakše ići u vodu sad kad su temperature zraka i vode skoro iste nego u ljetnim mjesecima kad vlada vrućina – priča nam Lucija Kalšan.

Matija i Lucija nakon brojnih su putovanja odlučili krenuti u ekološki uzgoj češnjaka, industrijske konoplje i heljde na površini 4,6 hektara.

– Bavimo se regenerativnom biodinamičkom poljoprivredom koja vraća život i sklad tlu te nam osigurava kvalitetniju hranu i bolju i sigurniju budućnost. Zato smo u Legradu izabrali mjesto gdje je idealno tlo i uopće se nismo zamarali u kakvom je stanju kuća. Parcelu smo platili 50 000 kuna, a za samo malo više novca bez problema smo u samom naselju mogli kupiti useljivu kuću. No, za nas je tlo poput platna za slikare i potrebna nam je njegova kvaliteta da bismo mogli stvoriti nešto – kaže Matija Habuš.

Uz dobro gospodarenje tlom u skladu s prirodom, dodaje Matija, jedino se može osigurati dobra budućnost.

– To smo mi potvrdili i uzgojem češnjaka i to od prabakinog sjemena. Na parceli od 500 četvornih metara dobili smo 800 kilograma češnjaka, što je, kad bi se u obzir uzeo hektar, bilo 16 tona, dok je prosjek od pet do šest tona po hektaru – kaže Lucija Kalšan.

Na svojoj parceli u Legradu, gdje im je i novi dom, planiraju oformiti i šumski vrt u kojem će uzgajati razno voće i biljke. Zato sad kreću i u potragu za novim parcelama. – Želja nam je kupiti ili uzeti u zakup susjedne parcele koje bi našim ekouzgojem sačuvali te ljudima ponudili naše biodinamičke proizvode. Bez suživota s prirodom čovjek će teško opstati i zato smo krenuli u promjenu nužnu za budućnost i obilje na zemlji – zaključili su Matija i Lucija.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI