Matotanova kandidatura za župana osigurala je Kešeru ulazak u drugi krug

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše Mladen Švaco, glavni urednik Podravskog lista

Konačno su, valjda, četiri tjedna prije izbora poznati svi kandidati za Koprivničko- križevačkog župana. Osim trojice već mjesecima poznatih kandidata, sadašnjeg župana Darka Korena, kandidata HDZ-a i Mreže nezavisnih lista koji ide po svoj četvrti mandat, Mladena Kešera, kandidata SDP-a, i Željka Lackovića, vođe đurđevačke stranke Nezavisne liste Željko Lacković, gotovo u zadnji čas dobili smo ih još dvoje. Prije desetak dana svoju kandidaturu za županicu ispred Škorinog Domovinskog pokreta istakla je Mirjana Hanžeković iz Svetog Ivana Žabna, a ove subote potpise za župana ispred koprivničke Gradske tržnice prikupljao je i jedini Koprivničanec u utrci za župana – Zdravko Matotan. Matotan, navodno, na izbore izlazi kao nezavisni kandidat čiju kandidaturu podupire Most nezavisnih lista. Tako na ovim izborima imamo čak pet kandidata za župana od kojih trojica u nazivima svojih stranaka imaju riječ ‘nezavisni’, Korenova Mreža, Matotanov Most i Lackovićev Željko Lacković, pa izgleda da je zadnjih godina pridjev ‘nezavisni’  u imenima političkih stranaka postao popularniji nego što je to bio  pridjev ‘hrvatski’ u strankama koje su se osnivale u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Za ulazak u županijsku skupštinu konkurencija će biti još veća, a prema onome što znamo povjerenje birača tražit će čak osam kandidacijskih lista. Tako će svoje kandidacijske liste imati HDZ, SDP, Mreža, Domovinski pokret, Most, HSS, đurđevačka nezavisna stranka predvođena Lackovićem i križevačka nezavisna opcija na čelu s križevačkim gradonačelnikom Mariom Rajnom.

Kandidacijske liste koje izlaze na izbore za županijsku skupštinu mogli bismo podijeliti u tri skupine. U prvoj su HDZ, SDP i HSS kao tri stare i čvrsto strukturirane stranke s manje ili više discipliniranim članstvom. U drugoj skupini su dvije mlade nacionalne stranke, Most i Domovinski pokret, ali i stranka aktualnog župana Darka Korena – Mreža. Te stranke sa slabom ili nikako razvijenom stranačkom infrastrukturom povjerenje birača očekuju zbog nacionalne prepoznatljivosti ili kao Koren zbog prepoznatljivosti koju ima kao župan. Trećoj skupini kandidacijskih lista pripadaju dvije nezavisne opcije, Lackovićeva iz Đurđevca i Rajnova iz Križevaca. Obje nezavisne liste imaju dvije zajedničke karakteristike. Prva je što su njihovu nezavisnost pred biračima  kompromitirali njihovi lideri Lacković i Rajn. Lacković  sa svojim izlaskom na izbore na listi pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića na čijoj je saborskoj stolici kao njegova zamjena sjedio četiri godine, a Rajn ulaskom u HSS preko kojeg se kao kandidat s njihove liste neuspješno pokušao probiti do saborskih klupa, da bi poslije izbornog neuspjeha izašao iz HSS-a i ponovno za potrebe lokalnih izbora postao nezavisni kandidat za gradonačelnika. Druga zajednička karakteristika im je što, osim na širem području gradova iz kojih dolaze, nemaju ozbiljniji izborni potencijal.  No, baš ta činjenica, da bez obzira na svoj  izrazito lokalni izborni potencijal i činjenicu da ih birači u ostalim dijelovima županije percipiraju kao političare čije je politički interes usko vezan za gradove iz kojih dolaze, a ipak žele osvojiti vlast u županiji, mogla bi biti okidač za reakciju birača sa šireg koprivničkog područja.  Drugim riječima, moguće je da na ovim izborima koprivnički birači, podraženi osjećajem da njihov grad prvi ljudi susjednih gradova gledaju kao na politički plijen, promijene kriterij po kojem na izbornom listiću zaokružuju ime kandidata pa da umjesto stranke iz koje kandidat dolazi, glavni kriterij za izbor bude grad iz kojeg kandidat dolazi. Uostalom,  po tom su kriteriju na prošlim izborima već glasali birači iz đurđevačkog i križevačkoj kraja.

Činjenica je da koprivnički kraj već više od dvadeset godina nije dao župana niti iz njega dolaze predsjednici županijskih organizacija najvećih parlamentarnih stranaka.  Koprivnički kraj ima samo jednog saborskog zastupnika i ni jednog ministra ili državnog tajnika pa je Koprivnica u političkom smislu potpuno marginalizirana, ne samo u državi nego i u županiji.  Istovremeno, Koprivnica je najveći i najmnogoljudniji grad u županiji.  Koprivnički kraj gospodarski je najrazvijeniji dio županije, a Koprivnica je jedan od rijetkih sveučilišnih gradova u Hrvatskoj te administrativno sjedište županijske i sudbene vlasti. Koprivnička bolnica jedina je u županiji a Koprivnica ima nogometnog prvoligaša i  rukometašice u europskoj ligi prvaka.  Politička marginalizacija Koprivnice posebno je nelogična s obzirom na činjenicu  da na području bivše općine Koprivnica, odnosno u  Koprivnici, općinama i selima koje i danas gravitiraju Koprivnici, živi pedeset posto birača županije.

Prema tome, logički i matematički gledano, kada bi i ako bi, kod izbora kandidata birači s Koprivničkog područja, birali po istim kriterijima kao i oni s Đurđevačkog i Križevačkog, odnosno kad bi im glavni kriterij kod izbora bila teritorijalna a ne stranačka pripadnost kandidata, jedini kandidat za župana s područja bivše općine Koprivnica Zdravko Matotan ostvario bi rezultat kakav mu nije predvidjela niti jedna anketa. Takav način odabira kandidata, u kojem je  glavni motiv za odabir teritorijalna pripadnost kandidata a ne njegova stranačka pripadnost, ipak je moguć samo kod stranački neopredijeljenih birača i najmanje bi utjecala na kandidate HDZ-a i SDP-a  koji iza sebe imaju jake stranačke organizacije na području cijele županije i disciplinirano članstvo. Drugim riječima, u izborima za župana Zdravko Matotan, kao i njegova, ali i Palova odnosno HSS-ova lista za županijsku skupštinu, mogle bi na području bivše općine Koprivnica osvojiti većinu glasova onih čiji izbor nisu HDZ, SDP, Koren ili Kešer. Osvojeni glasovi Matotanu  vjerojatno neće biti dovoljni za ulazak u drugi krug, ali će mu vrlo vjerojatno biti dovoljni da bude iznenađenje ovih izbora i treći kandidat po broju osvojenih glasova u utrci za župana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI