Matura započela testom iz hrvatskoga jezika na A razini

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pisanjem testa iz hrvatskoga jezika na A razini započela je ovogodišnja Državna matura koja se održava u posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Za polaganje mature prijavljeno je više od 32.000 pristupnika koje će nadzirati oko sedam tisuća nastavnika.

Sukladno kalendaru ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ljetni termin ispita državne mature trajat će od 8. lipnja do 3. srpnja, ali u dva bloka – prvi od 8. do 24. lipnja u kojemu će se polagati obvezni predmeti, te od 25. lipnja do 3. srpnja kada će biti ispiti iz izbornih predmeta.

Prva provjera stečenoga znanja za ovogodišnje maturante bit će ona iz hrvatskoga jezika, a ispit iz hrvatskoga jezika sastoji se iz dva dijela – testa i eseja. ‘Led će probiti’ tako oni maturanti koji su prijavili ispit iz hrvatskoga jezika na A razini, te će tako danas u 9 sati početi pisati test iz hrvatskoga jezika. Već u utorak, 9. lipnja, pisnju testa iz hrvatskoga jezika na B razini pristupit će njihovi kolege koji su odabrali tu razinu ispita.

Esej na A razini maturanti će pisati 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja, a i svi ovi ispiti počet će u 9 sati.

Do određenih promjena došlo je i na višoj razini matematike, dok je niža-osnovna razina matematike ostala ista, a ispit iz engleskoga jezika se nije promijenio.

Drugi ispitni blok državne mature, u kojemu se polažu izborni predmeti, počet će 25. lipnja ispitima iz fizike u 9 sati i glazbene umjetnosti u 14 sati, a 26. lipnja maturanti će polagati ispite iz psihologije (9 sati) i logike (14 sati).

Zadnji tjedan mature počet će 29. lipnja ispitima iz biologije u 9 sati i filozofije u 14 sati. Maturanti će 30. lipnja polagati likovnu umjetnost u 9 sati i geografiju u 14 sati, a 1. srpnja kemiju (9 sati) i sociologiju (14 sati).

Rezultati ispita bit će objavljeni 15. srpnja, rok za prigovore je 17. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

Tekst 24sata.hr

Foto Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI