MEĐAŠI NA NOGAMA Vlast nam planira uvesti porez na kleti, ne bude išlo, krećemo s peticijom

Gradonačelnik je kod uvođenja ovih nameta objasnio da su oni nužni kako bi se sva infrastruktura moglo uredno održavati i obnavljati


Autor: podravski.hr — 01.04.2018. / 15:50 Aktualno

ILUSTRACIJA/Lopov je više puta "pikirao" vino ogorčenog vlasnika

Odluka Gradskog vijeća o uvođenju poreza na kuću za odmor, kao i plaćanje odvoza otpada za svaku nekretninu, pa tako i za najmanju klijet, podigla je veliku prašinu. Sada kad se ona treba provesti u praksu, otpor vlasnika klijeti još je veći, te se u Ludbregu sprema peticija za ukidanje odluke.

– Nerazumno je da se za objekt u kojem se boravi jedanput ili dvaput mjesečno mora plaćati odvoz otpada kao i za kuću u kojoj živimo. Uzmimo moj primjer. U kući živimo supruga i ja te ne uspijemo napuniti kantu od 120 litara za redovan odvoz smeća, a tu je uključen i otpad iz klijeti koji dovezem doma i stavim u kantu. A sad bismo trebali plaćati dvostruku cijenu – razočaran je bio Franjo Melnjak, vlasnik klijeti u Vinogradima Ludbreškim koji je najavio i daljnje poteze.

– Preko udruge Grozdek pokrenut ćemo veliku peticiju u kojoj ćemo zatražiti kvalificiranje svakog objekta te da se tek prema tome donese odluka o porezima i plaćanju komunalnih usluga – odlučan je bio Franjo Melnjak.

Uz tu temu gradska organizacija HNS-a organizirala je konferenciju za medije. Kao oporba u Gradskom vijeću tražili su revidiranje ovih odluka gradske vlasti.

– Navedeni porez definira se kao lokalni porez. Taj je zakon i do sada bio na snazi, no podsjetimo da se gradonačelnik Bilić na sjednici Gradskog vijeća, koja se održala 19. prosinaca 2017. godine, odlučio za njegovu restriktivniju primjenu, i to ne u iznosu koji je moguć kao najniži, a to je pet kuna po metru četvornom, nego je donio odluku da će građani plaćati 10 kuna po metru četvornom – rekla je Petra Horvat, gradska vijećnica HNS-a.

Podsjetimo, Dubravko Bilić, gradonačelnik, kod uvođenja ovih nameta objasnio je da su oni nužni kako bi se sva infrastruktura moglo uredno održavati i obnavljati te da su dosad svi vlasnici klijeti mogli računati na svu infrastrukturu u svojim klijetima, ali da je sad to postao neodrživ model.(md)