‘Medeni lopovi’: Pod okriljem noći Dušanki ukrali košnice s pčelama

Policija je prošli tjedan izvijestila o krađi tri košnice pčela i više desetaka kilograma meda u Malim Grabičanima u općini Sokolovac, čime je vlasnica oštećena za nekoliko tisuća kuna. Kako krađa cijelih košnica nije baš jednostavna za izvesti, a ni toliko česta, pronašli smo vlasnicu i provjerili što se dogodilo.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Živim u Koprivnici, a ovdje imam košnice i bavim se pčelarstvom 45 godina. Krađa se dogodila s petka na subotu u noći. U petak navečer još sam ovdje kosila, a u subotu vidjela da fale tri košnice. Tu je inače pola sela prazno i imam praktički samo jednu susjedu, a nje u to vrijeme nije bilo kod kuće – ispričala je 69-godišnja Dušanka Šoštarić koja je tako ostala bez svojih košnica.

Drski lopov ušao je u dvorište preko stare drvene ograde i odnio tri košnice sa sredine pčelinjaka. Dušanka kaže kako ona procjenjuje da jedna od košnica vrijedi oko 1500kuna, no kaže kako joj je više žao što je ostala bez svojih pčela.

–  Sad i da dobijem novac, nije mi za to, nego za pčele. Jednostavno sam se praktički rodila s pčelama i to volim. Smatram da je to ukrao neki pčelar jer se ljudi inače instinktivno boje pčela i sigurno im ne bi išli blizu, a i za prenijeti košnice treba oprema. Košnice se inače sele noću kada su pčele unutra, onda se povežu i mogu se prenijeti jer bi danju pčele radilice koje su na ispaši jednostavno ostale vani i zajednica ne bi mogla preživjeti – pojasnila je Dušanka.

Dodala je kako je prije 15-ak godina s druge lokacije primijetila nestanak jedne košnice, no od tada nije bilo nikakvih problema. Ispričala je i kako je ranije imala 200 košnica u Malim Grabičanima jer su tu bile i košnice njenog sina, no kako je na proljeće nakon suprugove smrti ostala sama, smanjila je sve na 90-ak košnica. Rekla je i kako je krađa nije toliko začudila jer je godina jako teška za pčele.

– Općenito je ljudima stradalo mnogo pčela ove godine jer je bio mraz i one su u travnju, kada se vrca prvi med, umirale od gladi. Inače sam znala imati nekoliko tona, a sad će biti nekoliko stotina kilograma. Jednostavno je takva loša godina za pčelare, a meni su još i ukrali košnice – rekla je na kraju Dušanka.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI