Među milijunskim tužbama je i 11 za odštetu zbog liječničkih pogrešaka

Jedanaest obitelji i pacijenata trenutno vodi sudski spor s koprivničkom Općom bolnicom zbog isplate odštete, za koje smatraju da im pripadaju s obzirom na medicinske pogreške u liječenju. Radi se o sporovima ukupno teškim oko 2,7 milijuna kuna, a najveća je od 660.000 kuna i taj spor, vidljivo je iz bolničkog izvještaja vodi se već tri godine.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Bolnica, kako doznajemo, rijetko gubi takve tužbe, no zato sve više novca mora rezervirati za tužbe koje podnose njeni zaposlenici. Naime, tužbe djelatnika zbog potraživanja iz radnog odnosa, isplate plaća, ponajviše neplaćenih prekovremenih iznose velikih 7,2 milijuna kuna, a radi se o 90-ak pojedinačnih sporova. Jedan od djelatnika čak traži 12.700 kuna za neisplaćene putne, a jedan za ozljedu na radu i želi naknadu od 100.000 kuna. Jedna osoba smatra da joj pripada i 120.000 kuna zbog ponovnog vraćanja na posao. Pojedinačno najteža tužba je ona od 3,6 milijuna kuna, no radi se o pravnoj osobi kojoj je bolnica, kako smatra dužna platiti napravljenu uslugu.

I dok se ovdje radi o tužbama, ukupno njih stotinjak, koprivnička bolnica poput svih ostalih u zemlji iz godine u godinu stvara ogromne gubitke. Trenutno su „astronomskih“ 91,2 milijuna kuna. Samo 2020. su završili s 23 milijuna kuna minusa. I dalje su najveća stavka u rashodima plaće zaposlenih, čak 145 milijuna kuna i veći su za gotovo 10 posto nego u 2019. Razlog je povećanje osnovica za plaće u bolnici u kojoj radi 845 zaposlenih.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice ističe kako je pravni sustav takav da dopušta ovakve tužbe, no to i ne znači da su oni koji tuže u pravu. Čak štoviše, kako navodi, koprivnička Opća bolnica uglavnom dobiva sporove.

-Obitelji ili pacijenti često traže pravnu pomoć pa se naknadno odlučuju na tužbe. Mogućnosti su ili sud ili eventualne nagodbe kao drugi korak ukoliko za to ima osnove – ističe Devčić koji navodi kako je realizirano niz presuda u korist bolnice i koprivničkih liječnika koji, ističe, savjesno rade svoj posao.

Dr. Mato Devčić

Dodaje i da navedene tužbe ne opterećuju bolnicu u financijskom smislu jer u posljednje vrijeme nisu imali velikih isplata naknada šteta. Inače, u hrvatskoj je rekordna isplata ona iz 2019. kad je pacijentica iz Rijeke na rutinskoj operaciji pogrešno dobila anesteziju te ostala potpuno nepokretna. Bolnica joj je morala isplatiti čak 5,6 milijuna kuna odštete.

Inače, Podravski je već pisao o nekim tužbama djelatnika koji su dobili sporove protiv bolnice zbog neisplate prekovremenih. Tada nam je odvjetnik Aleksandar Aleksovski, kad je još bio pravni zastupnik koprivničke Opće bolnice, rekao da je ‘doktorski lobi izuzetno jak i da sudovi donose presude u njihovu korist’.

– Taj lobi je izuzetno jak stoga je presuda takva kakva je, a takve su i druge presude koje se u pravilu donose u korist tužitelja. Bolnica je tu kolateralna žrtva, ona je radila kako im je bilo naređeno, plaće je obračunavala FINA – objasnio je Aleksovski koji trenutno obnaša dužnost direktora NK Slavena.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI