Mega projekt: U Ludbregu će se graditi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Podravski list profile

Investicijom vrjednijom od 44 milijuna kuna na 74.000 metra četvornih u Ludbregu bi se do 2021. godine trebala izgraditi najveća pojedinačna solarna elektrana u Hrvatskoj s čak 18.200 solarnih panela.

Ovo je isključivo privatna investicija, a varaždinska tvrtka Bomark pak, o čijem se proizvodnom pogonu radi, postat će jedan od najvećih korisnika zelene energije u državi. Naime, ova tvrtka koja se bavi proizvodnjom strech folija najveći je pojedinačni potrošač električne energije u ludbreškoj okolici te su joj izdvajanja za struju vrlo visoka stavka u rashodima. 

Tvrtka Bomark pak godišnje potroši oko 40 milijuna kilowatsati, a tvornica u Ludbregu ima zakupljenu vršnu snagu od 8077 kilowata. Snaga, točnije kapacitet proizvodnje planirane solarne elektrane  je 8,33 milijuna kilowatsati. Uz ovu investiciju tvrtka bi koristila značajan dio sveukupne energije koju upotrebljava za proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Elektrana bi trebala niknuti na livadi pokraj postrojenja tvrtke u Frankopanskoj ulici, a Gradsko vijeće prodati zemljište ovoj tvrtki za cijenu od 7,5 milijuna kuna, s tim da će investitori dobiti 20 posto popusta ako u novom postrojenju zaposle barem šest radnika s područja Ludbrega.

– Gledano s ekološke strane, solarne ćelije proizvodile bi zelenu energiju dobivenu prirodno iz sunčeve svjetlosti, a naša tvrtka koristila bi 21 posto sve energije koje potroši iz obnovljivih izvora, što bi dalo ogroman doprinos smanjenju emisije CO2 – poručili su iz tvrtke Bomark pak.

Isto tako, iz tvrtke najavljuju da bi realizacijom ovog projekta tvrtka postala mnogo konkurentnija i neovisna o cijeni energenata koja često fluktuira, a to bi značilo i daljnja ulaganja u proizvodne pogone u Ludbregu.

Foto Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti