Podignuta optužnica protiv poznatih poduzetnika koji su sudjelovali u pranju novca putem fiktivne prodaje zlata

Terete se da su od države nezakonito izvukli više od 14 milijuna kuna nepostojećeg PDV-a


Autor: podravski.hr — 13.04.2018. / 16:08 Aktualno

Dragutin i Martina Kovač

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv šestoro hrvatskih i petoro slovenskih državljana zbog utaje poreza, krivotvorenja dokumenata i povrede obveze vođenja poslovnih knjiga.
Kako neslužbeno doznajemo, optužnicom su obuhvaćene i četiri osobe iz Koprivnice i okolice: koprivnički poduzetnici i supružnici Dragutin (53) i Martina (33) Kovač, frizer Goran Cvetanović (41) iz Virja kod Đurđevca i obrtnik soboslikar Romano Rozman iz Draganovca kod Koprivnice (39).
Dragutin Kovač vlasnik je poslovnih prostora u Koprivnici, pogona za proizvodnju čvaraka i tvrtke za otkup zlata i srebra. Njegova partnerica Martina bila je rizničarka koprivničkog ogranka HDZ-a i zaposlenica Podravke.

Dragutin Kovač neposredno uoči uhićenja s policijskim istražiteljima

– Optužnicom se prvu dvojicu okrivljenika (hrvatski i slovenski državljani) tereti da su kao direktori trgovačkog društva iz Umaga, kao i četvoricu preostalih okrivljenika (svi slovenski državljani) kao direktori društva iz Zagreba, nakon pribavljanja na nezakonit način preko 390 kilograma lom zlata, s ciljem da prikažu kako je zlato pribavljeno zakonitim poslovima i da ga potom prodaju društvima s područja EU-a, čime bi bili oslobođeni plaćanja PDV-a i ostvarili pravo na povrat PDV-a, zatražili od direktora iz Zagreba da izda lažnu dokumentaciju o prodaji zlata. On je to učinio i prikazao da je njegovo društvo prodalo društvima iz Umaga i Zagreba zlato za cijenu veću od 95 milijuna kuna s PDV-om, iako nikakva prodaja zlata nije obavljena – priopćili su danas iz Županijskog državnog odvjetništva.
Potom je direktor iz Zagreba zatražio od supružnika Kovač iz Koprivnice da izdaju lažnu dokumentaciju o prodaji zlata, što su oni i učinili te izdali račune i otpremnice prema kojima mu je njihova tvrtka Eurogold prodala tu količinu lom zlata za cijenu veću od 87 milijuna kuna, iako nikakva prodaja zlata nije obavljena – sumnjaju u ŽDO-u.

Martina Kovač

Kako bi opravdali svoje račune, supružnici Kovač zatražili su od frizera Cvetanovića, inače direktora tvrtke iz Ludbrega te upravitelja dviju zadruga iz Virja i Koprivnice, i soboslikara Rozmana, inače direktora dvije tvrtke iz Koprivnice i dvije iz Zagreba i Draganovca, da “izdaju lažnu dokumentaciju o prodaji zlata, što su oni i učinili te izdali račune i otpremnice prema kojima su njihova društva i zadruge” prodali Eurogoldu zlato za više od 83 milijuna kuna.
Nakon svih zamršenih transakcija pri kojima je zlato na koncu završilo u inozemstvu, “Porezna uprava je, ne sumnjajući u istinitost iskazanih podataka, odobrila povrat PDV-a i na žiro račun društava iz Umaga i Zagreba isplatila iznos veći od 14 milijuna kuna”.
– U namjeri prikazivanja da je novac stečen na zakonit način, iznos dobiven povratom PDV-a i prodajom lom zlata (veći od 94 milijuna kuna) je potom prenijet na račune fiktivnih dobavljača, društava i zadruga okrivljenika na ime plaćanja isporuke zlata kojih nije bilo, a novac se podizao i raspolagao u korist svih okrivljenika – stoji u podignutoj otužnici.

Goran Cvetanović i Romano Rozman

Podsjetimo, supružnici Dragutin i Martina Kovač uhićeni su u rujnu 2016. u spektakularnoj akciji policije i USKOK-a kojoj su svjedočili i naši reporteri. Nakon toga, bili su mjesec dana u istražnom zatvoru. Goran Cvetanović i Romano Rozman cijelo su se vrijeme branili sa slobode. (rm, hš)

Velebna kuća obitelji Kovač u Koprivnici

O DETALJIMA VELIKE POLICIJSKE I USKOČKE AKCIJE ČITAJTE U PONEDJELJAK U PODRAVSKOM LISTU
FOTO: NIKOLA WOLF