‘MEGAPROCES’ Potvrđena uskočka optužnica protiv prometnog policajca koje primio deset eura mita

Nakon uhićenja, iz pravosudnih krugova doznali smo kako je policajac kraće vrijeme bio pod mjerama, što je istražiteljima pomoglo u dokazivanju sumnje


Autor: podravski.hr — 20.01.2019. / 8:52 Crna kronika

Ilustracija / Policija je pronašla kradljivca automobila

Na Županijskom sudu u Zagrebu prošli je tjedan potvrđena optužnica protiv 51-godišnjeg policijskog službenika Postaje prometne policije Koprivnica zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita.
Kako nam je otkrio Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, policajac je optužen da je primio oko 100 kuna mita od vozača teretnjaka koji je također bio optužen.

– Suokrivljeni vozač iz Vrbovca sporazumom se nagodio, priznao krivnju i osuđen je uvjetnom osudom, dok se policajac nije nagodio i s njim će se ući u suđenje koje će početi početkom veljače – rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Koprivnički prometni policajac, inače rodom iz okolice Molva, s prstima u pekmezu uhvaćen je krajem ožujka prošle godine. Suočen je s vrlo ozbiljnim, za policijsku službu neoprostivim krimenom: tražio je i primio mito. Kako smo pisali nakon uhićenja, policajac je bio dvaput uhvaćen u nedjelu. Najprije je od 37-godišnjeg srpskog vozača teretnjaka u petak, 16. ožujka na Podravskoj magistrali u Rasinji za nesankcioniranje prekršaja vozača kamiona navodno primio 50 eura mita, no čini se kako ta sumnja nije obuhvaćena uskočkom optužnicom.

Drugi put policajac je na isti način i zbog istog razloga u utorak, 20. ožujka primio još novca. Vjerojatno jer je bila riječ o domaćem vozaču s vrbovečkog područja, tarifu je snizio na samo deset eura. Policijski službenik nakon toga odmah je uhićen i protiv njega je podignuta uskočka optužnica za primanje mita.

Kako je hrvatski vozač teretnjaka kazneno prijavljen za davanje mita, a srpski vozač nije, logično je za pretpostaviti kako je policajca prijavio upravo srpski vozač. Istina je zapravo bila ‘tu negdje’ zato što je osumnjičeni prometni policajac neko vrijeme bio sumnjiv kolegama. Kada su ga kolege uhitile, nije mogao objasniti odakle mu euri u novčaniku, a teretilo ga je i priznanje vozača koji mu je ‘uvalio’ deset eura.

Nakon uhićenja, iz pravosudnih krugova doznali smo kako je policajac kraće vrijeme bio pod mjerama, što je istražiteljima pomoglo u dokazivanju sumnje da je počinio kazneno djelo.

Policajci su kriminalističko istraživanje protiv kolege obavili u koordinaciji s USKOK-om, a kako je riječ o policijskom službeniku, i s Ravnateljstvom policije. Nakon uhićenja, hitnim rješenjem Ravnateljstva policije morao je predati značku i pištolj, udaljen je iz službe i do okončanja pravosudnog postupka čeka rješenje disciplinskog postupka. Kako su dokazi protiv njega dosta čvrsti, vjerojatno će ostati bez posla.

U posljednjih pet godina u sedam slučajeva protiv koprivničko-križevačkih policajaca podnesena je kaznena prijava, a u jednom slučaju pokrenut je prekršajni postupak. Protiv svih je policijskih službenika pokrenut disciplinski postupak, a šest je policajaca udaljeno s dužnosti. Dvojica policajaca ostala su bez posla rješenjem o prestanku službe, a jednom je izrečena uvjetna kazna. Policajci su otkaze dobivali zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. (ke)

FOTO: CROPIX