MEGASKANDAL Direktoru smetlišta Jozinoviću plaća 18.500 kn, honorar 21.000 kn, a bonus milijun kuna!

Zašto, dakle, šuti župan Darko Koren? Je li moguće da on nije znao za Jozinovićeve skandalozne isplate?


Autor: podravski.hr — 14.11.2017. / 21:55 Aktualno

Mladen Jozinović sutra bi mogao ostati bez direktorske fotelje

Ne prestaju curiti skandali oko isplata plaća, bonusa i honorara direktoru odlagališta otpada Piškornica kod Koprivnice Mladenu Jozinoviću.
Nakon što smo objavili da je sam sebi isplatio čak milijun kuna bonusa za “dobro poslovanje u prošloj godini”, u srpnju je sam sa sobom kao direktorom poduzeća Piškornica sanacijsko odlagalište potpisao ugovor o djelu prema kojem mu je odjednom isplaćeno 12 mjesečnih honorara za prošlu godinu ukupno vrijednih oko 252.000 kuna. Odnosno, 21.000 kuna neto mjesečno! Čovjek čija je mjesečna plaća u krovnoj tvrtki Piškornica 18.500 kuna sam je odredio da će primati i dodatni honorar veći od te plaće! Uz bonus od milijun kuna, jasno je da je Mladen Jozinović ove godine najplaćeniji podravski menadžer i da su članovi uprave Podravke i Belupa prema njemu pravi sirotani.
No, nešto je jako čudno u toj priči. Jozinović početkom srpnja ove godine sam sa sobom potpisuje ugovor kojim si već potkraj tog mjeseca na privatni račun isplaćuje ukupan lanjski honorar od 252.000 kuna. Odredio je da mu honorar iznosi 21.000 kuna mjesečno i da će ga isplatiti – odmah. Da stvar bude čudnija, početkom siječnja je sam sa sobom potpisao ugovor kojim je odredio da mu honorar za ovu poslovnu godinu iznosi 10.000 kuna mjesečno. Lani 21.000, ove godine ‘samo’ 10.000 kuna.
Kako smo danas neslužbeno doznali, Jozinovićevi su dani na čelu Piškornice odbrojeni. Njegovoj smjeni protivi se samo koprivničko-križevački župan Darko Koren koji se, zanimljivo, jedini ovih dana ne želi javno očitovati o velikoj aferi u čijem se središtu našao njegov najbliži suradnik i osoba od iznimnog povjerenja. Svi su za smjenu osim njega: varaždinski, međimurski i krapinski župan te načelnik Koprivničkog Ivanca. Četiri županije drže po 22,5 posto, a općina deset posto vlasništva.

Zašto šuti koprivničko-križevački župan Darko Koren

Korenu očito nimalo ne smeta to što je Jozinović iz javnih tvrtki ove godine izvukao čak 1,3 milijuna kuna bonusa i honorara. I to na račun gomilanja više od stotinu tisuća tona smeća na Piškornicu i goleme dobiti ostvarene na taj način. Bilo bi zanimljivo čuti i što o svemu kaže bivši varaždinski župan Predrag Štromar, današnji potpredsjednik Vlade, koji je donedavno bio predstavnik vlasnika Piškornice.
Zašto, dakle, šuti župan Darko Koren? Je li moguće da on nije znao za Jozinovićeve skandalozne isplate? Ako doista nije, zašto to jasno ne kaže? Njegova politička odgovornost je golema. Jozinović je njegov najbliži suradnik i čovjek s kojim se rado i često privatno družio, odlazio na nogometne utakmice Slavena i hrvatske reprezentacije, a obojica su trošila silnu energiju da proguraju projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Zvuči nevjerojatno da nije znao što Jozinović radi. Ako je pak znao – je li moguće da u tome nije vidio ništa sporno?
Mnogo je otvorenih pitanja na koja će Koren i Jozinović morati odgovori jer je riječ o prevelikom javnom interesu. Pogotovo jer iz vlasničkih krugova već stižu najave kako tu sigurno ima posla i za mnoge druge mjerodavne institucije. Pa i one koje istražuju je li sve odrađeno prema zakonu i propisima. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF