MEGASMETLIŠTE Novi udarac Piškornici iz Bruxellesa – gradite sortirnice, a ne centre za otpad

Europska komisija upozorila Hrvatsku da neće ispuniti cilj o recikliranju 50 posto otpada ako nastavi s gradnjom centara za gospodarenje otpadom


Autor: podravski.hr — 29.09.2018. / 10:54 Aktualno

Umjesto centra za otpad, na Piškornici je samo brdo smeća

Megalomanski projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom za najmanje četiri sjeverozapadne županije Piškornica u Koprivničkom Ivancu doživio je ovih dana novi udarac iz Europe. Nakon što su iz Bruxellesa prije nekoliko mjeseci dali do znanja da neće financirati zastarjelu tehnologiju, zbog čega se još jednom izrađuje nova studija izvedivosti za buduće postrojenje, u utorak je Europska komisija objavila tzv. rano upozorenje za Hrvatsku zbog sumnje da će ispuniti europske ciljeve u gospodarenju otpadom, a to je odvojeno prikupljanje i recikliranje najmanje polovice svega otpada.
– Potrebna je revizija prioriteta trošenja sredstava iz europskih fondova jer je sadašnji na izgradnji infrastrukture centara za zbrinjavanje otpada, dok bi prioritet trebao biti na odvojenom prikupljanju otpada za recikliranje i biootpada – piše, među ostalim, u upozorenju Europske komisije.
Drugim riječima, Europa podržava ono što već godinama traže brojni protivnici gradnje megacentara za otpad, među njima i Piškornice.
Na dokument iz Bruxella odmah je reagirala koordinacija ekoloških udruga Zero Waste Hrvatska, u kojoj je i koprivnička građanska udruga Koprivnica kakvu zaslužujemo.
– Umjesto da odustane od gradnje novih centara te poboljša sustav odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja, Ministarstvo potiče ulaganja više milijardi kuna u preostalih devet CGO-a, iako je njihova nefunkcionalnost i štetnost jasno vidljiva na primjeru prva dva izgrađena (Marišćina i Kaštijun). Oni imaju problem sa prekapacitiranošću, smradom, zagađenjem, skupoćom za jedinice lokalne samouprave te nemogućnošću plasmana nekvalitetnih produkata (RDF, SRF). Centre vode tvrtke kojima upravljaju županije i bogate se pojedinci, što se prokazalo na slučaju Piškornice, u kojoj je direktor sam sebi isplaćivao milijunske bonuse za nerad i zagađenje okoliša – piše u njihovu priopćenju.
Iz Zero Waste Hrvatska od Vlade traže trenutačno storniranje planova za preostale centre, među njima i Piškornice, te osiguranje infrastrukture za odvojeno prikupljanja otpada.
– Time bi se ispunili ciljevi i izbjegle ogromne kazne koje će u suprotnom morati platiti građani i građanke – zaključuje koordinacija ekoloških udruga.
Župane četiriju županija koje su suvlasnici projekta Piškornica, čini se, ne uzbuđuje previše upozorenje iz Bruxsellesa. Na našu zamolbu da kažu kako će ono utjecati na gradnju Centra te smatraju li i dalje da je postrojenje na Piškornici potrebno realizirati onako kako je to zamišljeno, reagirali su sa samo varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti) i koprivničko-križevački Darko Koren (Mreža).
– Županije u skladu s postojećim zakonskim sustavom nemaju nikakve ovlasti, obveze ni odgovornosti u sustavu rješavanja pitanja komunalnog otpada te su sve naše aktivnosti isključivo u cilju realizacije politika koje, s jedne strane, definira Vlada, a s druge strane u cilju pomoći u rješavanju gorućih problema u jedinicama lokalne samouprave – rekao je Čačić.
– Kao i u ranijim izjavama, smatram da taj odgovor morate tražiti u nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a priliku za to imat ćete u ponedjeljak, kada će u radnom posjetu Koprivničko–križevačkoj županiji boraviti ministar Tomislav Ćorić – kazao je Koren.
Međimurski župan Matija Posavec (HNS) i zagorsko-krapinski Željko Kolar (SDP) nisu se ni oglasili. Mario Švegović (HSS), načelnik Koprivničkog Ivanca, koji također drži mali udjel u projektu Piškornica, ali se bori protiv gradnje Centra, veli kako je to potvrda da je potrebno financirati infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada, za što se on zalaže.
– Gradnja RCGO-a Piškornica neće omogućiti ispunjavanje ciljeva do 2020. godine, a račun za to platit će građani – rekao je on. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK