Menadžeri oslobođeni i u posljednjoj aferi proizašloj iz famoznog Spicea!

Bivši članovi uprave Podravke Josip Pavlović i Saša Romac te vlasnik zadarske Adrije Miodrag Lacić nisu krivi za nezakonito preplaćivanje posla Podravke zadarskoj Adriji, u aferi teškoj više milijuna kuna. Tako je, zasad nepravomoćno, presudila sutkinja Županijskog suda u Varaždinu Božica Mišak. Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i sam zamjenik glavne tužiteljice, kazao je kako će se tužitelji sigurno žaliti nezadovoljni presudom.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Posljednje od ‘Spicea’

Ovo je posljednji predmet koji je prije 12 godina proizišao iz ‘notorne’ afere Spice, ‘famozne’ obrane od neprijateljskog preuzimanja Podravke zbog kojeg su uhićeni bili čelnici našeg prehrambenog diva s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom na čelu. Prema prvotnoj optužnici u “aferi Adria” podignutoj u ožujku 2012. godine, optuženi Romac, Pavlović i Lacić teretili su se da su sklopili ugovor o skladištenju i zamrzavanju ribe za 630 tisuća kuna mjesečno iako je Podravka Adriji već plaćala skladištenje. Osim toga, Romca se teretilo i da je, kao zastupnik i suvlasnik tvrtke Quorum iz Praga, s Lacićem sklopio ugovor da će za Adriju istražiti tržište.

Podravkini menadžeri i tadašnji potpredsjednik vlade Damir Polančec oslobođeni su optužbe za pokušaj preuzimanja Podravke

Romcu su platili te je on podigao i zadržao 92.500 eura, a posao nikada nije obavljen. Saši Romcu na teret se stavlja i da je, kao zastupnik Quoruma, tvrtki Podravka Poljska za istraživanje tržišta naplatio 40.000 eura. No, u ožujku 2018. godine nakon četiri godine suđenja, dok je ono gotovo došlo do svog kraja, tužitelji su na temelju razvoja situacije u postupku izmijenili optužnicu. Prema novoj optužnici, šteta Podravci umanjena je na 2,2 milijuna kuna, Dalmacijaribi je pribavljena protupravna korist od oko 17 milijuna kuna, a Adriji je učinjena šteta od oko 14 milijuna kuna. Istraga je počela nakon uhićenja u ožujku 2011. godine, a ona su u medijima snažno odjeknula zato što su Saša Romac i Josip Pavlović već bili obuhvaćeni predmetom i kaznenim postupkom u mnogo poznatijoj aferi Spice. Iz te afere izrodio se niz predmeta kojima smo se usporedno s pravosuđem bavili i mi izvještavajući o njima.

Čeka se Vrhovni sud

Kako smo tijekom praćenja ‘Podravkinih afera’ zaključili, pravna poveznica u gotovo svima postupcima bio je koprivnički odvjetnik Krunoslav Kunštić je pravno savjetovao i zastupao okrivljenike u ‘aferi Adria’, ali i čuvenom Spiceu u kojem su okrivljenici oslobođeni optužbe za pokušaj nezakonitog preuzimanja Podravke novcem kompanije pod izlikom obrane od neprijateljskog preuzimanja tvrtke. Od nepravomoćne presude u ‘aferi Spice’ u kojoj su bivši predsjednik Vlade Damir Polančec te čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac te čelnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat oslobođeni krivnje da su pokušali preuzeti Podravku novcem kompanije i oštetili tvrtku za 382 milijuna kuna, prošlo je pet godina i tek sada je na razmatranju Vrhovnog suda. U listopadu je već nastupila zastara u glavnom predmetu Spice, onom u kojem se okrivljenike tereti za zločinačko udruživanje. No, zastara po prvoj točki optužnice za ‘udruživanje’ ne nastupa za sve.

Zdravko Šestak, Darko Korošec i Nevio Prlog oslobođeni za primanje i davanje mita kod dodjele radova obnove Podravkina restorana i kinodvorane

Krunoslav Kunštić, koji u ‘aferi Spice’ brani Darka Marinca, rekao je kako zastara nastupa samo za ‘sudionike afere’ Horvata, Šestaka, Romca i Pavlovića, no za ‘organizatore’, koji su prema optužnici Polančec i Marinac, ona ne nastupa. Zastara, naglasio je Kunštić, ne vrijedi niti za drugu točku optužnice koja obuhvaća namjeru stjecanja dionica. U tom je predmetu samo pravomoćno osuđen Darko Marinac koji je osuđen na dvije godine zatvora i mora vratiti 65 milijuna kuna zbog zajma koji je Podravka dodijelila splitskoj tvrtki SMS.

Zadovoljni pravnom pobjedom

Komentirajući presudu u aferi Adria ili Spice 2, Krunoslav Kunštić podsjetio je na aferu Spice u kojoj se ‘rovovski’ potrudio u obrani okrivljenika.

Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je nepravomoćno dovršen i zadnji predmet koji je na neki način povezan s izvornim Spice predmetom i to donošenjem nepravomoćne presude koja je oslobađajuća po svim točkama optužnice za sve okrivljenike. Radilo se zaista o dugotrajnoj i “rovovskoj” pravnoj borbi u vrlo složenom pravnom predmetu koja je pokazala da je obrana bila u pravu kada je tvrdila da optužbe po svim točkama nisu osnovane i da okrivljenici nisu počinili kaznena djela za koja se terete. Naravno da smo zadovoljni što je sud prihvatio takve tvrdnje i sve teze obrane te donio oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, tim više jer smo time nepravomoćno zatvorili pravosudnu priču vezanu za predmet Spice oslobađajućom presudom, a neke su presude u međuvremenu postale i pravomoćne. Zaista sam, gledajući s profesionalnog stajališta, zadovoljan što sam imao priliku sudjelovati kao branitelj u tim pravno izazovnim postupcima – kazao je Krunoslav Kunštić.

Sudionici su oslobođeni za davanje pet milijuna kuna kredita za spas Sloge

Oslobođeni za sve

Zaista, moramo podsjetiti na sve predmete koji su proizašli iz, kako bi Krunoslav Kunštić stručno rekao, “izvornog predmeta Spice”. Tu je bio i predmet za davanje kredita Slogi u kojem su Podravkini čelnici Darko Marinac, Zdravko Šestak i stečajni upravitelj Darko Šket pravomoćno oslobođeni krivnje. Zatim su Zdravko Šestak s Darkom Korošecom i poduzetnikom Nevijom Prlogom nakon dosta trnovite pravne bitke također pravomoćno oslobođeni krivnje za aferu “garaža” ili “menadžer” u kojoj su bili optuženi za primanje i davanje mita kod dodjele radova obnove Podravkinog restorana i kinodvorane.

Menadžeri su oslobođeni krivnje da su sa 17 milijuna kuna preplatili posao skladištenja robe na štetu Podravke

Afera Adria s preplaćivanjem posla skladištenja zadarskoj tvrtki Adria koja se, usput rečeno, danas nalazi u stečaju, posljednji je postupak u cijeloj toj priči. Od aktera uključenih u aferu samo je Damir Polančec dvaput pravomoćno osuđen i bio u zatvoru i to zbog čuvene afere Borovo s plaćanjem nepotrebne studije odvjetniku Petru Miletiću i reflektora NK-u Osvit u Đelekovcu zbog čega je bio devet mjeseci u zatvoru. Boravak iza rešetaka, ako presuda bude potvrđena, čeka i Darka Marinca, no opet ne u predmetu Spice, već za davanje zajma tvrtki SMS, čime je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna.

Koprivničkom odvjetniku Krunoslavu Kunštiću obrana okrivljenika u aferi Spice i svim drugim predmetima obilježila je karijeru

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI